Foto: Inlightpress

Blizak saradnik Mohameda Dahlana, palestinskog političara i posrednika u kontroverznim poslovima Srbije i Emirata, postao je vlasnik vile u diplomatskom delu Beograda koju je Dahlan nekada iznajmljivao, otkriva BIRN.

Izvor: BIRN

Luksuzna državna vila u Diplomatskoj koloniji u Beogradu koju je ranije iznajmljivao Mohamed Dahlan, specijalni savetnik šeika Mohameda bin Zajeda, sada je, kako navodi BIRN, u vlasništvu Dahlanovog saradnika Adhama Abomadalale.

Abomadalala je trenutno zamenik šefa palestinske ambasade u Beogradu i bivši ambasador Palestine u Crnoj Gori.

Vilu u kojoj je živeo i Boris Tadić dok je bio predsednik, država je u novembru 2017. za milion i po evra prodala tek formiranoj kompaniji Devilla, koja je u vlasništvu Dejana Brankovića, vlasnika poznate građevinske firme Energogroup.

Manje od godinu dana kasnije, u septembru 2018, Devilla prodaje nekretninu Dahlanovom saradniku Adamu Abomadalali, otkriva BIRN.

Prema Ugovoru o zakupu koji je država prethodno potpisala sa Dahlanom, zakup je trebalo da traje do 2022, čime bi Srbija zaradila oko 380.000 evra.

Vlada nije odgovorila na pitanje da li se zbog prodaje vile odrekla dela prihoda.

U Republičkoj direkciji za imovinu BIRN-u je rečeno da je upravo Vlada donela odluku o oglašavanju prodaje vile.

„Prodaja je rezultirala budžetskim prihodom od 1.584.474,72 evra“, navodi se u odgovoru Direkcije.

Abomadalala je potvrdio za BIRN da je kupio vilu 27. septembra 2018. godine.

„Kupio sam je na svoje ime kako bih bio potpuno transparentan. Nije kupljena za treće lice, niti u ime trećeg lica“, rekao je Abomadalala.

Mohamed Dahlan i Dejan Branković, vlasnik firme koja je prvobitno kupila vilu od države, nisu odgovorili na pitanja BIRN-a u vezi sa prodajom i međusobnim odnosima.

Ključni igrač Emirata za Balkan

Kao njegov specijalni savetnik, Mohamed Dahlan, ističe BIRN, ima naklonost Mohameda bin Zajeda, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je za mnoge najmoćniji čovek u arapskom svetu.

Međutim, nema naklonost Turske. Ankara smatra da je Dahlan bio umešan u neuspeli puč 2016. godine i nudi novčanu nagradu za njegovo hapšenje u iznosu od 1.100.000 evra. Turske vlasti su od Interpola zatražile i da ga uhapse, što je Interpol na kraju odbio, navodeći da Ankara traži Dahlana iz političkih razloga.

Dahlana, koji je bio šef bezbednosti Palestinske narodne samouprave, mnogi su videli i kao naslednika Jasera Arafata. Nakon što je izgubio od sadašnjeg predsednika Palestine, Mahmuda Abasa, izbačen je 2011. iz stranke Fatah, najveće frakcije Palestinske oslobodilačke organizacije, a potom je optužen i za korupciju.

U martu 2014. Dahlan je osuđen na dve godine zatvora, ali se on u to vreme već nekoliko godina nalazio u Emiratima.

Dahlan je na Balkanu prisutan već više od deceniju.

U 2010. godini Dahlan i njegova žena dobili su crnogorsko državljanstvo na osnovu „državnog interesa“, što je najbrži i najdiskretniji put do državljanstva za strance za koje se smatra da mogu biti značajni za zemlju.

Zvanični dokumenti do kojih je došao BIRN pokazuju da se ovo desilo na predlog Mila Đukanovića, koji ga je u parlamentu nazvao „prijateljem“. Đukanović je napisao da je Dahlan zaslužan za dolazak kraljevske porodice u Crnu Goru, kao i za uspostavljene dobre odnose koji su rezultirali značajnim investicijama.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare