Foto: Shutterstock

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas, na Međunarodni dan biodiverziteta da okolnosti i posledice pandemije koronavirusa ukazuju da je biodiverzitet temelj očuvanja dobrobiti čovečanstva i života i da je jedini mogući put razvoja život čoveka usaglašen sa prirodom i njenim bogatstvima.

Međunarodni dan biodiverziteta koji se obeležava 22. maja širom sveta, ustanovile su UN kao dan kada se najšira svetska javnost podseća na ugroženost raznovrsnosti živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja.

Ujedinjene nacije su povodom 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta, ove godine poručile „Priroda nudi rešenja“, pozivajući na zajedničke akcije na svim nivoima sa ciljem izgradnje budućnosti i života u skladu sa prirodom, navelo je Ministarstvo.

Prema Crvenoj listi Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) od procenjenih 116.177 vrsta, više od 31.000 vrsta je pod pretnjom izumiranja.

Zaštita područja je temelj očuvanja biodiverziteta, a u Srbiji su zaštićena 677.484 hektara, odnosno 7,65 odsto teritorije.

Pripremljen je Program zaštite prirode Republike Srbije za period 2020. do 2022. godine, koji uključuje strateške ciljeve i planove najznačajnijih međunarodnih ugovora i dokumenata u zaštiti prirode, očuvanju biološke raznovrsnosti i promeni klime.

Ekološkom mrežom, koja je uspostavljena radi očuvanja tipova staništa od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje staništa divljih vrsta flore i faune, zaštićeno je oko 20 odsto teritorije Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare