Foto:Shutterstock

Sigurno vam je puno puta palo na pamet da možda na terasi svog stana napravite roštilj ili da pozovete svoje prijatelje na žurku koja će trajati do kasno u noć. Sve to reguliše pravilnik kućnog reda, koji su svi stanari dužni da poštuju. U slučaju da ne postupite tako - spremite se. Kazne su paprene, pa stižu i do 150.000 dinara.

Polako ali sigurno, zaboravite na roštilj

roštilj
Foto: Graham Franks / Food and Drink Photos / Profimedia

Od 1. januara ove godine, uz posebne izmene u kućnom pravilniku, staro dobro roštiljanje se potpuno zabranjuje,

Kako se navodi u izmenama odluke, koje su donete pre svega jer je ovo jedan od glavnih uzroka požara u zgradama u poslednje vreme, ali i najčešći povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od požara. Ove odredbe odnose se i na zajedničke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

Stanari u zgradi imaju pravo na odmor i to morate poštovati

spavanje; glavobolja; insomnia
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 8.00 časova subotom i 10.00 časova nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Vreme odmora mora se poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade (kosačica, motorna testera i slično).

Partijanje je dozvoljeno, ali budite oprezni

Foto: Shutterstock

U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1.00 čas posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi.

Zaboravite na trčanje i vikanje
U korišćenju posebnih delova zgrade, a naročito u vreme odmora, zabranjeno je:

– vikom, trčanjem, skakanjem i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi,

PROČITAJTE JOŠ

– korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade.

U vreme dnevnog i noćnog odmora, buka u zatvorenom prostoru u stambenim i u stambeno-poslovnim zgradama prilikom korišćenja kućnih aparata i drugih uređaja u zgradi i na otvorenom prostoru ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke, određenu propisom, kojim se uređuju indikatori buke u životnoj sredini, granične vrednosti, metode za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke na zdravlje ljudi, napominje su u pravilniku.

Kućni ljubimci u vašem stanu ne smeju da narušavaju mir vaših komšija 

kućni ljubimci
Foto: Diana Grib / SWNS / SWNS / Profimedia

U skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju uslovi i način držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca, dozvoljeno je držati kućne ljubimce (pse, mačke, ukrasne ptice, male glodare, akvarijumske životinje i dr.), ali je stanar dužan da se stara da te životinje ne stvaraju nečistoću u zajedničkim prostorijama, zemljištu za redovnu upotrebu i ne narušavaju mir i tišinu u zgradi.

Renovirajte stan, ali ne u vreme odmora

idealna boja
Krečenje u najavi; Foto: Stefanie Grewel / Cultura RF / Profimedia

Građevinski, građevinsko-zanatski i instalaterski radovi u zgradi moraju se izvoditi shodno propisima kojima se reguliše planiranje i izgradnja tako da se ne nanosi šteta na posebnim, zajedničkim i drugim delovima zgrade.

Stanar koji izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prikaže mu odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih radova, a potom postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi obavesti stanare o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova.

Stanar koji izvodi radove iz stava 2. ovog člana dužan je da po završetku radova delove zgrade na kojima su izvođeni radovi, delove zgrade i zemljište za redovnu upotrebu koje je korišćeno za izvođenje radova vrati u prvobitno stanje, odnosno u stanje koje služi nameni.

Radovi iz stava 2. ovoga člana osim potrebe za hitnim intervencijama, ne mogu se izvoditi u vreme odmora.

A kolike su kazne?

Za remećenje kućnog mira predviđene su kazne od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice. Ceh bi mogli da plate i upravnici i to 10.000 dinara za one „iz svojih redova“ do 20.000 dinara za „profesionalce“.

Za prekršaje iz stava 3. kazniće se pravno lice, kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara.

Pod kućnim redom, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi.

BONUS VIDEO: Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare