Foto: Shutterstock

Alergije, ujedi insekata, ubodi, stomačni problemi, opekotine, samo su neki od zdravstvenih nedaća, koje su nažalost uobičajena pojava na moru, posebno kod male dece. Prema savetu lekara, pre odlaska na odmor, neophodno je spakovati malu putnu apoteku, koja u zavisnosti od marke proizvoda koji odaberete, može koštati minimum 6.000, ali cena može biti i veća od 10.000 dinara.

Pročitajte još:

Pre odlaska na more niko ne razmišlja o mogućim povredama, bolestima, virusima, bakterijama, koje vrebaju i dok ste na odmoru, a kada ste na plaži, apoteka, hitna pomoć, najbliži dom zdravlja ili bolnica, često su udaljeni i više desetina kilometara, pa je neophodno uvek uz sebe imati prvu pomoć, za “ne daj bože”.

“Porodice sa malom decom moraju biti spremne na svašta. Ubodi, opekotine, ogrebotine, prelomi, alergijske reakcije, bolovi u stomaku, ali i problemi sa vidom ako se kupaju u bazenu ili u morskoj slanoj vodi su česta pojava, a lekar, pa ni apoteka nisu uvek blizu. Samo promena klime i ishrane može dovesti do zdravstvenih problema. Dešava se čak da tokom prvih dana odmora, zbog naglog prestanka stresa koji je inače redovan na poslu i opuštanja mišića i nerava, dođe do glavobolja, jer se psiha adaptira na novo ‘smireno’ stanje. Zbog svega toga neophodno je uvek uz sebe imati prvu pomoć sa lekovima i sredstvima za dezinfekciju” kaže za Nova.rs dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine.

Vitamini, vitamin, suplementi, suplement, lekovi, lek
Foto: Shutterstock

Zbog različitih povreda, ogrebotina, krvarenja ili istegnuća mišića, neophodno je uz lekove imati i zavoje, a najvažnija su sredstva za dezinfekciju rana kako ne bi došlo do infekcije krvi, ukoliko se povreda desi u prirodi, gde je nemoguće brzo dobiti lekarsku pomoć.

“Zato je važno spakovati povidon jod, oktanisept ili troprocentni hidrogen. Ako je odmor na moru, onda je probiotik neophodan, posebno za decu, kao i lekovi protiv alergija. Ako se ide na kampovanje, ne sme se kretati bez autana, sinopena ili bilo kog sredstva protiv ujeda insekata. Bilo gde da je planiran godišnji odmor, obavezni su lekovi za snižavanje temperature paracetamol ili brufen. Takođe, ako je u opticaju kupanje u moru ili bazenu, zbog soli, odnosno hlora, važno je imati kapi za oči. I naravno, s obzirom da su velike vrućine, a UV zračenje je opasno po kožu i može izazvati razna oboljenja, krema za sunčanje sa visokim faktorom je obaveza” savetuje dr Miljković.

Cene “putne apoteke”

Probiotik (za stomačne probleme) – od 300 do 2.000
Brufen (za snižavanje temperature) od 300 do 600 (tablete ili sirup za decu)
Paracetamol (za snižavanje temperature) – 1.300
Andol (analgetik protiv bolova) – 150
Povidon jod (za dezinfekciju rana) – 400
Oktanisept (za dezinfekciju kože) – 470
Troprocentni hidrogen (za dezinfekciju) – 65
Pakovanje hanzaplasta (20 komada) – 250
Elastični zavoj – 500
Erijus (aerius) – 466
Sinopen mast (za lečenje otoka posle ujeda insekata) – 1.105
Autan (protiv ujeda komaraca) – od 300 do 1.000
Kapi za oči – od 600 do 1.500
Kreme za sunčanje sa faktorom za zaštitu od UV zračenja – od 500 do 1.700 (u zavisnosti od visine faktora i marke proizvoda)

Napomena: Cene su izražene u dinarima