Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U blizini Brankovog mosta nalazi se autobus u kojem beskućnici mogu da se okupaju i ošišaju, da dobiju čistu odeću i veš. Takođe, mogu da dobiju i pomoć lekara i socijalnih radnika.

Direktor „Adre“, Igor Mitrović, rekao je da će oko 500 beskućnika u posebnom autobusu moći da se okupa, ošiša, ostave prljav i dobiju čist veš, da ih lekari pregledaju i povežu sa sistemom zdravstvene zaštite, a terenski radnici će im pomoći u rešavanju problema koje imaju.

„Što je najvažnije, da dobiju lična dokumenta i da mogu da se sami izbore za prava koja imaju, na socijalnu pomoć, na zapošljavanje i, naravno, na univerzalnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Mitrović.

Pročitajte i ovo

Direktor „Adre“ je dodao da dnevno usluge autobusa može da iskoristi od 15 do 50 osoba. Za godinu dana pomoć u autobusu potražilo je više od tri hiljade ljudi. Naime, predviđeno je da autobus, uz podršku USAID-a, radi do februara 2022. godine, a da će se nakon toga boriti za sredstva.

Šenli Pinčoti iz USAID-a je navela da je prethodna godina bila teška za sve, a naročito za ljude koji nemaju dom.

„Zato smo mi u USAID-u počeli novi projekat sa ‘Adrom’ i Ambasadom Slovačke. Vidimo kako ‘Adra’ stalno pomaže ljudima bez kuće i mi smo hteli da pomognemo“, rekla je Šenli Pinčoti.

Ona je tom prilikom istakla da je potrebno imati na umu kakva će situacija biti po završetku pandemije.

„Pristup tekućoj vodi i higijenskim i sanitarnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama ostaće od ključne važnosti za beskućnike. Imamo dugoročnu ideju da moramo da pomažemo i dalje“, kazala je Pinčoti.

Predstavnica USAID-a je istakla da „kada radimo zajedno možemo da postignemo više“.

Inače, autobus će menjati lokacije u gradu, a kod Brankovog mosta danas je bio do 13 časova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar