Beogradski univerzitet, rektorat. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprava Beogradskog univerziteta (BU) koja je stupila na dužnost 1. oktobra iniciraće formiranje odbora Univerziteteta za životnu sredinu koji će razmatrati i problematiku vezanu za projekat Jadar, kaže za Nova.rs prorektor BU, profesor dr Ratko Ristić.

Odgovarajući na pitanje Nova.rs da li, nakon što je javnost čula stav SANU, Akademije inženjerskih nauka i pojedinačnih profesora o planovima Rio Tinta da u dolini Jadra iskopava litijum, može da očekuje isto i od Univerziteta u Beogradu, profesor Ristić kaže:

Povezane vesti:

„Univerzitet u Beogradu sastavljen je od 31 fakulteta i 11 instituta. Sad imate siutaciju da određen broj fakulteta i profesora Univerziteta u Beogradu radi na projektima koji su naručeni od Rio Save, firme ćerke Rio Tinta. Oni to rade u skladu sa našim zakonima. Sa druge strane imate puno profesora istog tog Univerziteta koji se eksplicitno protive realizaciji pomenutog projekta.

Mi ćemo kao nova uprava Univerziteta u Beogradu, koja je stupila na dužnost 1. oktobra, inicirati formiranje jednog odbora Univerziteta u Beogradu za životnu sredinu koji će upravo razmatrati ovu problematiku i koji će zauzimati određene stavove. Nadam se da će se to desiti ubrzo i onda ćete moći da čujete zvanične stavove Univerziteta.“

Prorektor podseća da je Univerzitet u Beogradu vršnjak moderne Srpske države, što znači da je star je više od dve stotine godina.

„Univerzitet je formiran radi dobrobiti srpske države i srpskog naroda i mora uvek da bude povezan sa svim dešavanjima koja su od vitalnog značaja za taj narod i tu državu“, poručuje profesor.

Ceo intervju sa profesorom Ristićem čitajte u današnjem izdanju lista „Nova“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar