Foto:Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

Tvrdnje da su njenu majku u beogradskom privatnom domu Holidej haus držali u nehumanim uslovima, Snežana Pantelić iznela je pre nekoliko dana u medijima. Majka joj je ubrzo preminula, a dom je zbog njenih optužbi, inspekcija zatvorila na šest meseci.

Direktorka doma, međutim, sve optužbe demantuje i kaže da je na meti jer pojedini službenici iz nadležnog Ministarstva rada vode hajku protiv nje, prenosi N1.

Snežana Pantelić tvrdi da je njena majka držana u podrumu, umesto u sobi za izolaciju. Majku je, kaže, u ovom domu ostavila u dobrom opštem stanju, a izvela sa modricama po telu. Kakvi su uslovi sa druge strane nije mogla da zna, jer je njenoj majci mobilni telefon po prijemu oduzet.

„Posle 14 dana daćemo joj njen mobilni, koristiće ga normalno, ali za tih 14 dana nemojte molim vas da je uznemiravate. To je adaptacija, adaptacija bude jako teška i nikakav mobilni, nikakav kontakt sa porodicom ne mogu da imaju“, prepričava Snežana Pantelić šta joj je rečeno u domu.

Pantelić je, kaže, svakog dana pozivala dom i dobijala odgovor da je njena majka dobro. Kada je htela da je zbog ranije dobijene povrede kuka odvede na kontrolu, ubeđivali su je da to, dodaje, nije potrebno. Insistirala je, zapretila policijom, došla po majku i tada videla da su je izveli iz podruma.

„Ja sam se samo tresla i čekala šta ću sada da vidim, kada je izvuku. To su neke stepenice, pa je ukopano, pa odatle su je izvadili. To sam svojim rođenim očima videla“, navodi Pantelić.

Rekla joj je i da je bila vezivana. Zbog svega toga, dom je, pisali su mediji, po nalogu inspekcije Ministarstva rada zatvoren.

Novinarka TV N1 došla je ispred zgrade doma i pozvonila na interfon.

N1: Dobar dan, Vanja Đurić je novinarka N1. Nisam uspela da vas dobijem telefonom, pa samo bih da nam kažete da li je dom zatvoren ili ne?

Ženski glas: Da vam kažem iskreno, ja stvarno nisam nadležna da vam dajem takve informacije.

N1: Hvala, prijatno.

Nešto kasnije, novinari su uspeli da se čujemo i nadležnom osobom, direktorkom doma. Sve što tvrdi Snežana Pantelić, redom demantuje. Telefoniranje je, kaže, svima omogućeno.

„Mi imamo svoja sredstva komunikacije gde porodica može da pozove i čuje svog srodnika čak i na video poziv. Ali, problem je u tome što dementni korisnici ne znaju da koriste mobilni telefon, oni krše, lome, ne mogu da ih pune“, kaže direktorka doma Aleksandra Milovanović.

„Ona nije bila dementna, ni mrvu dementna, demenciju nije imala“, ističe Snežana Pantelić.

Sagovornicama su drugačije i tvrdnje o sobi za izolaciju.

„Te stepenice od podruma su strme i uske i jedva mi koji smo mlađi i normalni u smislu fizičke pokretljivosti, jedva mi možemo da siđemo u taj podrum, eto toliko o tom podrumu imam da kažem“, kaže Aleksandra Milovanović.

Šta se u Holidej hausu tačno dogodilo moralo bi da utvrdi tužilaštvo zajedno sa policijom, poručuje Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. A boravak u domovima bi sistemski trebalo da bude bolje definisan.

„Mi, na žalost nemamo zakon koji ovu materiju reguliše na dobar način, a imamo stanje gde su ljudi lišavani slobode, u ustanovama socijalne zaštite, u koje su sami došli i imamo situaciju da su mnogi od tih korisnika izloženi nekom lošem tretmanu“, ističe Ilić.

Ako je nekoga potrebno i sputavati, postoje jasne procedure kada se to radi, kaže Nada Satarić, iz organizacije Amity.

„A to, da neko vezuje korisnika, to je apsolutno nedopustivo. Čak i kada treba na neki način sputavanje korisnika, da bi primio određenu terapiju, da bi bio u miru, oko toga se obaveštava srodnik, konsultuje unapred, ako srodnik nije tu“, ističe Satarić.

Šta se sa majkom Snežane Pantelić događalo trebalo bi da pokažu i nalazi obdukcije. Najavljuje i krivičnu prijavu, a direktorka doma još jednom podvlači da ima dokaze da izgovorene optužbe nisu tačne.

Bonus video – Najveće prirodne katastrofe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar