Foto: Nova.rs

Zbog rekonstrukcije beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" već više meseci je ukinuta prodaja vaučera za taksi prevoz, tako da taksisti moraju da koriste taksimetar. Međutim, pojedini naši sugrađani doživeli su neprijatnosti da su im pojedini taksisti tražili mnogo više od nekadašnje cene vaučera i da su "dogovarali" cenu prevoza. Predstavnici beogradskih taksista u ovim slučajevima pozivaju građane da prijave odmah takve stvari i da ne plaćaju takve vožnje.

Beograđanin Marko je sa suprugom nakon deset dana letovanja u Turskoj doživeo jednu neprijatnu situaciju kada su sleteli na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. Kako tvrdi za portal Nova.rs, sve se desilo u ponedeljak i to u ranim jutarnjim časovima nakon što su pokupili kofere i potražili taksi prevoz.

Naime, on je svoju taksi vožnju do Banovog brda platio čak „tričavih“ 2.500 dinara. Ceo problem je nastao jer je ukinuta prodaja vaučera na beogradskom aerodromu, pa se taksi prevoz naplaćuje upotrebom taksimetra. Međutim, naš sagovornik tvrdi da ni „regularni“ taksisti ne žele da uključe taksimetar.

„Pre polaska na more, saznao sam da šalter koji izdaje vaučere sa unapred definisanom cenom usluga više ne postoji, već da taksisti svoje usluge sada naplaćuju upotrebom taksimetra. S obzirom na to da mi ovakav način tarifiranja usluga nije predstavljao problem, nisam pozvao nikoga od rodbine i prijatelja da dođe po nas. Ono što je šokiralo suprugu i mene, ali i za mnogobrojne putnike koji su zajedno sa nama sleteli, jeste činjenica da ‘regularni’ taksisti, koji stoje u redu ispred izlaznog terminala, ne žele da uključe taksimetar i vožnju naplate na taj način, već je jedini način da vas odvezu na željenu adresu, taj da cenu vožnju pre ulaska u taksi ispregovarate sa njima“, tvrdi nam ovaj Beograđanin.

Kaže da to ne bi bio problem da cene vožnja nisu, prema njegovim tvrdnjama, duplo skuplje od realnih, a do Banovog brda su mu neki tražili i do 3.000 dinara.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Tražili su 3.000 dinara za vožnju do početka Banovog brda. Sve ovo ne bi bilo strašno da ista vožnja do nas do pre izbijanja epidemije Covid-19 nije koštala 1.500 dinara, koliko je iznosio vaučer koji se uzimao na šalteru na Aerodromu. Čak nam je i vozač, koji nas je vozio u noćnoj tarifi u pola 3 noću u odlasku na Aerodom, naplatio 1800 dinara“, žali se za Nova.rs Marko iz Beograda.

Naš sagovornik upozorava da ovo nije pojedinačan slučaj jednog taksiste, već navodno kolektivno nastupanje svih vozača koji su se u tom trenutku nalazili u redu predviđenom za njihova vozila.

Priča da nam da su svi taksisti imali iste ili slične cene svojih vožnji, a da je onda on pokušao sa njima da ispregovara, a jedan „taksista“ mu je navodno rekao da „ne vozi ni do auto-puta bez 1.500 dinara“.

„Moram istaći i to da ovo nije slučaj samo za taksiste koji nisu članovi taksi udruženja, već da su iste cene tražili i taksisti koji su i članovi taksi udruženja. Posle nekih 10-ak minuta prenemaganja i polemisanja sa njima, konačno smo uspeli da ubedimo jednog od njih da nas vozi kući za ‘tričavih’ 2500 dinara. Nažalost, drugi putnici nisam siguran da su bili te sreće da dobiju ‘popust’ za njihove vožnje i verujem da su plaćali daleko veće cene. Cela vožnja trajala je nekih 15-ak minuta i sam taksista je vozio preko 140 na sat, vidno nervozan, da li zbog moje sitničavosti ili žurbe da se vrati na narednu vožnju, nisam siguran. Naravno taksimetar nije uključio“, ispričao je za Nova.rs ovaj Beograđanin svoje iskustvo.

Taksisti: To je sramota! Sistem mora da neutrališe takve pojave, a građani da prijavljuju

Jedan od predstavnika beogradskih taksista, Boško Vukojević, ocenio je za portal Nova.rs da je to sramota i pozvao sve građane d ase uključe u borbu protiv takvih „taksista“ tako što će to prijaviti nadležnim organima.

„To je zaista sramota i kao predstavnik taksista ću se truditi da toga u najskorijoj budućnosti ne bude“, reagovao je Vukojević upitan za komentar o pomenutom iskustvu Marka iz Beograda.

Takve pojave u beogradskom taksi prevozu mora da neutrališe, ističe nam Vukojević, sistem, odnosno da inspekcijski organi treba da rade svoj posao.

„Pozovite na lice mesta Komunalnu miliciju, inspekciju, mora da postoji trag o toj vožnji koja nije u skladu sa jedinstvenom cenom“, kaže Vukojević i dodaje:

Foto: Medija centar Beograd

„Neka pozove taj taksista policiju, pa neka im objasni zašto stranka neće da mu plati, a ovo je i poziv državi i inspekcijskim organima da kontrolišu takve osobe“,

On ističe da građani moraju da pomognu u borbu protiv takvih zloupotreba, kako bi one bile kažnjene, te da prijavljuju ovakve neprijatnosti nadležnim organima i ne plate takve vožnje.

„Nemojte da im platite, pa da vidimo šta će da vam urade. Ja vam to savetujem, ovde ne govorim kao taksista, već kao običan korisnik usluga, ja mu ne bih platio. Nema dogovorene cene. Dogovorena cena ne postoji u taksiju, može da vozi samo na taksimetar, ako nema vaučera, onda na taksimitear, kraj priče. Ne vozim i ne plaćam ništa više od toga“, rekao je za naš portal Vukojević.

Naime, celu situaciju od kada vaučeri nisu više u opticaju, kako kaže predstavnik taksista, iskoristili su pojedinci među taksistitma i neki koji uopšte nisu taksi prevoznici.

Sami vaučeri ukinuti su više od pola godine i to zbog renoviranja aerodroma „Nikola Tesla“, ali kako nam ističe naš sagovornik oni će uskoro ponovo biti uvedeni, a to je navedeno na nedavnom sastanku taksista sa gradskim čelnicima, predstavnicima beogradskog aerodroma i Komunalne milicije i inspekcije.

„Vaučeristi će se vratiti vrlo brzo na aerodrom ‘Nikola Tesla’, problem je ta rekonstrukcija i sve će se to seljakati kako se budu odvijali radovi, tako će se taj kiosk sa vaučesiti pomerati, pa će se tako i taksisti premeštati. Ne samo da nećemo moći više gore, već ni dole gde smo trenutno, već ćemo se izmeštati kako se ti radovi budu razvoijali“, kaže za Nova.rs Vukojević.

Koliko košta prevoz od aerodroma „Nikola Tesla“ do centra Beograda

Cena taksi usluga od „Nikole Tesle“ do centra Beograda kreće se između 1.450 i 1.500 dinara u zavisnosti koji je deo centra.

„To vam je to i nemojte da plaćate više od toga“, savetuje Vukojević svim korisnicima taksi prevoza.

Ako idete do Novog Beograda, cena do Sava centra je 1.000 dinara, dok za delove grada poput naselja Jerković, Miljakovac i Mirijevo košta od 1.800 do 2.000 dinara. Sve ove cene se odnose na prvu tarifu.

Kada se budu vratili vaučeri onda tarifa neće biti bitna, već se voziti po zagarantovanoj ceni, poručuju beogradski taksisti.

Bonus video – Leteći taksi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare