Komunalni milicionari - sada Beogradski lični asistenti ili "Beli" - prilikom kontrole putnika u gradskom prevozu, ukucavaće brojeve iz njihovih povratih SMS poruka kako bi proverili da li je reč o pravoj ili lažnoj karti.

Kada se karta u gradskom prevozu u Beogradu plati slanjem SMS poruke na broj 9011, na telefon pošiljaoca stiže povratna poruka u kojoj se navodi „za taj i taj broj telefona kupili ste vremensku kartu…“ i navodi se broj konkretne karte.

Upravo taj jedinstveni broj, prema rečima gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, služiće za kontrolu.

„Grad je protiv krađa pripremio mere tako da će svaka SMS poruka imati svoj jedinstveni broj koji će „Beli”, koji je od sada jedino ovlašćeno službeno lice za kontrolu karata, ukucati i nakon toga dobiti kontrolnu poruku na telefonu osobe koja ju je poslala“, naveo je Šapić.

Ako, kako dodaje, ne stigne kontrolna poruka – „to znači da je falsifikat i da je stigla sa druge strane“.

„Sramota je da se propagira bilo koja vrsta krađe, kao i podmetačine“, rekao je Šapić za TV Kurir.

On je poručio da je Grad učinio sve da se krađe svedu na minimum i da ih čak uopšte ne bude, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

„Duboko verujem da su Beograđani savesni i da ćemo ovim značajnim umanjenjem cena karata vratiti poverenje građana u svoj grad. Prvo, treba da znaju gde zaista odlazi novac, drugo – da prevoz bude zaista maksimalno pristupačan svim građanima i jednostavniji, te da nas onda zaista bude sramota ako ne platimo kartu. Potpuno sam siguran da kada sistem zaživi, neće biti potrebe za nekim vidom represije i kontrole i da će biti najnormalnije da svi kupuju kartu. Verujem u Beograđane, a takođe verujem i da će sistem koji smo uspostavili biti zaista efikasan“, naveo je Šapić.

On je ponovio da, kada kontrolor ustanovi da neko nema kartu, dobija kaznenu kartu od pet hiljada dinara.

Gradonačelnik Beograda je ocenio da novi sistem javnog prevoza „Beograd plus”, koji je počeo s radom pre tri dana – funkcioniše bez problema.

„Biće potrebno još neko vreme da se svi korisnici informišu o načinima kupovine i cenama karata, na čemu je trenutno fokus“, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je, kako se navodi u saopštenju, izrazio očekivanje da će do kraja sedmice na svim stajalištima javnog prevoza biti nalepljen informativni plakat, napominjući da se u autobusima na LED ekranima već nalaze.

„Suština je da je naplata javnog prevoza konačno prešla u ruke Grada Beograda, da je prevoz daleko jeftiniji, a plaćanje jednostavnije. Verujem da će vremenom ljudi shvatiti da je ovo kvalitativna promena. Kako vreme bude odmicalo, na nama je da poboljšavamo i druge aspekte javnog prevoza“, naveo je.

Plaćanje je, kaže, trenutno moguće SMS porukom ili kupovinom papirne karte na jednom od deset prodajnih mesta.

„Mreža prodaje će se širiti tokom leta kada se očekuje da počne s radom i aplikacija u okviru projekta ‘Pametno upravljanje javnim prevozom’, koji je deo većeg projekta „Beograd – smart siti”, dodao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare