Patrijarh Porfirije priključio se večeras Spasovdanskoj litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save, koja je uz njegov blagoslov i zvanično počela oko 19.00 časova.

Veliki broj crkvenih velikodostojnika i građani su u litiji krenuli prema Vračaru nešto posle 18.30 časova od Vaznesenjske crkve centralnim beogradskim ulicama.

Patrijarh Porfirije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Litija će zastati na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh Porfirije služiti pomen stradalim učenicima, mladima stradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.
Krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, gradonačelnik Aleksandar Šapić…

Patrijarh Porfirije: Moramo da se držimo zajedno

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Patrijarh Porfirije poručio je večeras ispred Hrama svetog Save, gde je služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša „lična karta“ i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

BONUS VIDEO: SPC pozvala đake na spasovdansku litiju: Škole burno reagovale na patrijahov poziv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare