Goran Belojević Foto: NOVA S

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević kaže da su rampe za srpske turiste u Grčkoj spuštene isključivo iz političkih razloga, koji nemaju nikakve veze sa medicinom.

On je na gostovanju u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova istakao da je nelogično da Grci puštaju građane nekih država EU kod kojih je i gora epidemiološka situacija nego u Srbiji, dok građani Srbije imaju zabranu prelaska.

„Nekoliko puta sam pominjao veliku razliku između zdravstvene politike i medicinske nauke. Zdravstvena politika meša politiku i medicinsku nauku. Tu ima uticaja politike u svakoj od tih odluka, psoebno što je nelogično da Grci puštaju građane EU, u kojima je u ponekim zemljama i gora situacija nego u Srbiji. To nema veze sa medicinskom naukom. Medicinski opravdane mere bi bile da ne puštaju nikoga gde ima novih slučajeva. Ne vidim ikakvu opravdanost da se određuje 20 ili 25 dozvoljenih na ovoliko ili onoliko. To je jedna aproksimativna i klasična politička odluka, to nema veze sa naukom“, navodi Belojević.

Na pitanje da li treba u ovakvim uslovima ići na letovanje, profesor kaže:

„Medicinska nauka kaže „ne“, a zdravstvena politika kaže „idite na svoju odgovornost“. Obični građani slušaju ono što im se priča preko medija i zbog toga mediji imaju odgovornost i treba da utiču na formiranje javnog mnenja. Krene jedan autobus ka Crnoj Gori, pređe granicu i neko dobije temperaturu i onda se sve to komplikuje. Ako se to desi u Srbiji, onda je to lakše, možete ga vratiti nazad. Kad uđete u Crnu Goru ili Grčku, onda je obaveza da idete u karantin. To je rizik i to ljudima treba reći. Ljudima koji su krenuli za Grčku nije im data prava informacija o rizicima koji će sami snositi“, rekao je Belojević za TV Nova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare