Jelena Begović Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila je danas u Parizu, gde su Beograd i Srbija predstavili kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, spremnost i opredeljenost Srbije da bude domaćin te manifestacije.

Ministarka Begović je na simpozijumu, gde je predstavljena predložena tema Srbije „Igra(j) za čovečanstvo: sport i muzika za sve“ delegatima Međunarodnog biroa za izložbe predstavila značaj srpske inovativnosti i kreativnosti u oblasti tehnološkog razvoja, poput BIO4, održive poljoprivrede, veštačke inteligencije i visoke tehnologije, u čiji razvoj ulaže Vlada Srbije.

Cilj delegacije Srbije bio je da što detaljnije predstavi temu: kako igra može da pripremi čovečanstvo za rad u budućnosti, u digitalizovanom vremenu u kom se nalazimo, a ministarka Begović istakla vrednost igre za kontinuirani napredak nauke i tehnologije, koje su, kako je istakla, ključne odrednice u dinamičnim vremenima.

„Ljudi u Srbiji vole sve da učine dobrodošlim, tako da mi otvaramo i povezujemo sve četiri strane sveta, a Srbija nudi jedinstvenu ponudu izlagačima“, poručila je ministarka i dodala da je igra dobrovoljna, spontana i prijatna aktivnost kojom se bavimo za svoje dobro, ne ni za kakvu nagradu.

Jelena Begović Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Predstavljanju Srbije doprineli su i muzičari braća Teofilović izvođenjem numera tradicionalne srpske muzike.

Jelena Begović Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Ovogodišnji Expo 2023 u Parizu okupio je više od 190 zemalja, a Srbija, koja je zvanično podnela kandiaturu u januaru 2022. godine, istakla se kao lider u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja u regionu. Srpska prezentacija na Expo 2023 je privukla pažnju i dala Srbiji mogućnost da se pozicionira kao jedan od ključnih igrača u oblasti inovacija i tehnologije na globalnom nivou.

***

BONUS VIDEO – Štand Srbije sa EXPO-a u Dubaiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar