Foto:shutterstock

Umesto da sistemski pomognu deci donosioci odluka odlučili su se za helikopter pomoć bez jasnih kriterijuma, ukazao je roditeljski portal Bebac komentarišući podelu novčane pomoći od 10.000 dinara roditeljima i starateljima dece do 16 godina starosti. "Uozbiljite se i preuzmite odgovornost! Porodice očekuju sistemsko rešenje, a ne hvalisanje 'velikodušnim' potezima. To je sramotno i nedostojno ozbiljne države", poručuje ovaj portal.

Uplatom jednokratne pomoći u iznosu od 10.000 dinara roditeljima i starateljima dece mlađe od 16 godina država je pokušala da ublaži tešku situaciju u kojoj se svakog septembra nalaze roditelji širom Srbije. Septembar je ove godine znatno teži za sve porodice zbog ogromnog poskupljenja hrane koje tera porodice da štede tamo gde se ne bi smelo štedeti – na hrani, navodi portal Bebac.

„Nadležni su kao izlaz iz teške situacije osmislili ad hok finansijsku pomoć koju je neplanski i bez kriterijuma dobilo je 635.000 roditelja i staratelja bez obzira na socijalnu kartu porodice. Novac su podjednako dobili zaposleni i nezaposleni, oni sa rešenim stambenim pitanjem i oni bez njega, oni sa kreditom i oni bez njega. Nadležni smatraju da su svi roditelji u istoj situaciji, a da li su“, pita Bebac, prenosi N1.

Ovim davanjima država je, kako se ističe, pokazala da potpuno ignoriše stvarnu potrebu socijalno ugroženih porodica.

„Umesto ozbiljnih i dugoročnih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju porodice, država se odlučila za jeftin populizam koji služi samo kao privremena pomoć u skrivanju vlastite nesposobnosti“ navodi se u saopštenju portala.

Bebac podseća da postoji jedna novčana mera koja je direktno upućena isključivo na dete i to je – dečiji dodatak.

„Ispunjavanje uslova za dečiji dodatak veoma je strogo, a suma dečijeg dodatka je šamar svim socijalno ugroženim porodicama. Dečiji dodatak za jedno dete iznosi 4.059 dinara što decu koja su ugrožena nikako ne može izvući iz siromaštva. Prema izveštajima UNICEF-a više od 122.000 mališana nije imalo mogućnost da zadovolji osnovne potrebe tokom protekle godine“, navodi se u saopštenju.

Umesto reformisanja socijalnih politika, jer dečiji dodatak nije adekvatan, portal navodi da se „naša neodgovorna država odlučila na privremenu meru koja anestezira širu javnost zamućujući im pogled ka dalekosežnim posledicama“.

„Kupovina socijalnog i političkog mira potkupljivanjem građana jednokratnom pomoći neće učiniti da deca izađu iz siromaštva, jer već sledećeg meseca roditelji deci neće moći da im naprave čak ni sendvič sa parizerom. Deca nam u školu idu gladna“, upozorava roditeljski portal.

Ni za komplet knjiga

Za poklon od 10.000 dinara vlast se odlučila zbog troškova koji dolaze svakog septembra, podseća portal. Kućni budžeti drastično se umanjuje kako bi roditelji mogli da opreme decu za „besplatnu” školu. Računice nam govore da porodice sa dvoje dece za knjige i opremu, bez opreme za fizičko i muzičko, moraju izdvojiti više od minimalca.

„Država koja se proklamuje za socijalno odgovornu ovo sebi ne bi smela da dozvoli. Roditelji nemaju novca da školuju decu, a porodice grcaju u dugovima. Besplatni udžbenici u Srbiji dele se samo lokalno, umesto da se obezbede svoj deci. Država nema jasnu ideju kako zaista da pomogne porodicama , jer ne prepoznaje da davanjem jednokratne pomoći porodicama neće biti bolje“, ukazuje Bebac.

Roditelji će, dodaje se, kupiti deci školski ranac ili patike, ali pojedini će ovaj novac potrošiti na hranu ili ogrev jer smo istinski osiromašili.

„Uozbiljite se i preuzmite odgovornost! Porodice očekuju sistemsko rešenje, a ne hvalisanje ‘velikodušnim’ potezima. To je sramotno i nedostojno ozbiljne države“, poručuje roditeljski portal Bebac.

BONUS VIDEO: Na šta ćete potrošiti 10000 dinara pomoći od države? (ANKETA)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar