Batut: Oni koji su propustili drugu dozu, mogu da prime bilo koju vakcinu

Podeli:
vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dokorka Slavica Plavšić, specijalist za plućne bolesti i članica Saveta Udruženja "Ujedinjeni protiv kovida", u pismu portalu Nova.rs odgovorila je na nedoumice vezane za dinamiku vakcinisanja građana koji, sticajem okolnosti, nisu primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Objašnjenje dr Plavšić prenosimo u celosti:

„Poznato je da priličan broj pacijenata nije primio drugu dozu vakcine protiv Kovid19, iz bilo kog razloga. Neki su se nakon prve doze razboleli, neki nisu bili u zemlji, itd. Najveći problem je sa građanima vakcinisanim samo jednom dozom vakcine „Astra Zeneka“. Neki zbog straha, neki zato što su imali izvesnih zdravstvenih problema. Do sada nije bilo moguće da se treća, buster doza vakcine protiv Kovid19 dobije ako nisu primljene dve doze. Od petka 8. 10. 2021, konačno je pronađeno rešenje ovog problema.

Insitut za javno zdravlje M.J. Batut objavio je novo Stručno metodološko uputstvo (SMU), deveta revizija, oktobar 2021. u kome se, između ostalog navodi:

„Kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može se promeniti bilo koja druga vakcina protiv kovid-19 prema odgovarajućem izboru, tj. nije potrebno ona koja su prvobitno primili, izabrati bilo koje koje je dostupno vakcinu (kao Pfizer), ali je nepodobno da primeni dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom (ali primaju dve doze Pfizera u razmaku od 21 dana).
Na osnovu ovoga, uz omogućen unos u informacioni sistem, (što do sada nije bilo moguće), ne postoji prepreka da osobe koje su, iz bilo kog razloga primile samo jednu dozu vakcine, posle 6 meseci prime dve doze neke druge vakcine“, navodi Batut.

„Informacija je proverena i potvrđena od strane epidemiologa iz Instituta Batut. Takođe je proverena i na vakcinalnim puntovima i funkcioniše“, kaže doktorka Plavšić.

Komentari

Vaš komentar