Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji počela je da diže prašinu u javnosti nakon što je u Beogradu vakcinu primila hrvatska spisateljica Vedrana Rudan. Nadležni napominju da su srpski držvljani, u svakom slučaju, prioritet. Iako na portalu eUprave postoji mogućnost da se prijave i strani državljani, još uvek ne znamo koji su to jasnih kriterijuma za vakcinaciju onih koji imaju pasoš neke druge države.

„Svako ko želi da se vakciniše mora biti prijavljen na aplikaciju za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju. Strani državljani sa prijavom boravka u Srbiji (privremeni boravak) treba da se prijave na aplikaciju za zakazivanje, a u zavisnosti od pripadnosti starosnoj grupi ili pripadnosti populaciji koja pripada različitim zanimanjima, biće pozvani za imunizaciju. Prioriteti za vakcinaciju su građani Republike Srbije koji pripadaju određenim rizičnim grupama ili esencijalnim funkcijama društva“, jedini je odgovor koji smo od „Batuta“ uspeli da dobijemo na pitanja o tome pod kojim uslovima strani državljani mogu da se vakcinišu u Srbiji, koje su procedure i koja dokumentacija je potrebna.

Na naknadnu molbu upućenu „Batutu“ da preciziraju i pojasne kriterijume po kojima strani državljani mogu da se vakcinišu, još nismo dobili odgovor.

Jedino što je izvesno, je da na sajtu eUprave postoji i opcija da se prijave obe grupe stranih državljana – oni sa mestom prebivališta u Srbiji i oni koji to nemaju.

Foto:euprava.gov.rs

U Srbiji je vakcinisano više od milion osoba. Prema do sada raspoloživim podacima vakcinisano je oko 4.000 stranih državljana sa mestom prebivališta u Srbiji, rečeno je portalu Nova.rs 6. februara u Vladinoj kancelariji za IT i elektronsku upravu. Svežije podatke od ovih nismo uspeli da dobijemo, uprkos upornim pokušajima i pitanjima postavljenim eUpravi.

Slučaj Rudan

Polemika o vakcinisanju stranih državljana u Srbiji uzela je maha i uzburkala javnost nakon vesti o tome da se hrvatska spisateljica Vedrana Rudan vakcinisala u Beogradu.

Pokušavajući da objasni i umiri javnost koja je zbog toga počela da negoduje i traži pojašnjenja, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je Beograd jedini grad u svetu koji je radnike u kulturi stavio u prioritetne grupe za vakcinaciju i naglasio da je do sada vakcinisano više od 600.

„Vedrana Rudan je imala pravo da se vakciniše u Srbiji jer ima ugovor sa Ateljeom 212 gde se igra njena predstava, ona je angažovana u pozorištu i za nas je ona angažovani radnik u kulturi u Beogradu. To se odnosi i na druge, jer recimo imate strane dopisnike koji su se vakcinisali zajedno sa našim novinarima. Mi u Srbiji ne dajemo političke vakcine i nismo pitali nikoga šta politički misli o tome. Naša je obaveza da obezbedimo vakcine, to je pitanje ljudske solidarnosti i odgovornosti države a ne politike. U Srbiji će svi dobiti vakcinu, obezbeđeno je 11 miliona što je dovoljno da svo punoletno stanovništvo vakcinišemo dva puta i nemojmo od toga praviti političke sporove“, istakao je Vesić.

Stizale su nam i vesti o tome da se u Srbiji vakcinišu građani iz Severne Makedonije i Crne Gore. Međutim, te navode o masovnoj vakcinaciji stranaca demantuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog tela za koordinaciju imunizacije Mirsad Ðerlek. On je naveo da za vakcinaciju preko eUprave mogu da prijave stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobijanja prebivališta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare