popularna imena za decu
Foto: Shutterstock

Pedijatar, gastroenterolog Dečje klinike u Tiršovoj, dr Nina Ristić, kaže za RTS da deca najčešće gutaju novčiće, tupe predmete, delove nakita. Najviše se plašimo gutanja alkalnih baterija, pošto moraju da se izvade u roku od dva sata, a često se gutaju i neobični predmeti kao što su četkica za zube ili zubarska igla, navela je Ristićeva.

Velika tragedija desila se pre tri dana u Vladičinom Hanu, kada je četvorogodišnje dete progutalo žir, i na žalost preminulo. Novogodišnje jelke su privlačne deci ali, treba voditi računa da na jelkama često ima mnogo sitnih predmeta koje deca nesvesno znaju da stave u usta, pa čak i progutaju. A tada nastaju problemi koji mogu značajno da se iskomplikuju.

Pedijatar, gastroenterolog, doktorka Nina Ristić kaže za RTS da deca najčešće slučajno gutaju predmete i to u 98 slučaja kao što su novčići, tupi predmeti, delovi nakita.

Međutim, kako je rekla, mogu da progutaju i neobične predmete kao što su alkalne baterije, četkica za zube, oštre predmete poput igle ili zubarske igle.

„Ono čega se najviše plašimo jesu alkalne baterije, pogotovo ako se zaglave u jednjaku. Moramo da intervenišemo jako brzo u prva dva sata, jer one prave alkalnu reakciju i dovode do izumiranja tkiva. Mogu da prave reakciju sa okolnim organima. I kod oštrih predmeta moramo da budemo brzi da ne dozvolimo da prođu dalje da traže neku hirušku intervenciju i veliki predmeti su problem jer ne mogu fizički da prođu kroz digestivni trakt“, rekla je Ristićeva.

Navela je primere iz Amerike kada dolazi do gutanja više magneta u različito vreme koji mogu da prave hirušku situaciju, da dovode do perforacije creva, piše RTS.

Izdata je preporuka 2021. godine šta raditi u slučaju gutanja alkalne baterije.

„Kada dete proguta strano telo. U većini slučaja nismo sigurni da li je dete progutalo predmet, ako postoje simptomi, to je svakako znak da se ode kod lekara. Čak i kod sumnje, jer inicijalno dete može da bude bez ikakvih simptoma. Ako je sumnja na bateriju odmah se snima grudni koš i abdomen. Ako je baterija u jednjaku i dete ima više od godinu dana, dok čekate da se izvadi baterija, faktički u prva dva sata, treba da mu damo meda da se obloži baterija, dok se čeka endoskopija“, objasnila je doktorka.

Ali kako je rekla endoskopija nije svima dostupna u prva dva sata, čak i u Beogradu.

Gutanje hemikalija

Pored predmeta, Ristićeva napominje da deca gutaju i hemikalije, najčešće se radi o bazama koje se nalaze u sredstvima za higijenu, kiseline su nešto manje opasne od baza, ali i one su opasne, a onda i oksidaciona sredstva.

„Kod dece je dobro što oni to gutaju slučajno i ne popiju veliku količinu, zato će retko oksidaciono sredstvo da napravi problem, ali baze će uvek da napravi problem jer do izumiranja tkiva dolazi jako brzo“, kaže gastroenterolog.

Apeluje na roditelje da ako posumnjaju da je dete nešto progutalo da se jave lekaru, a lekar će dalje da proceni, a simptomi mogu da budu povraćanje, otežano gutanje pljuvačke, bolno gutanje, otežano gutanje.

„Mi imamo na raspolaganju rendgen, ali ne možemo da vidimo sve poput četkice za zube koja je od plastike. Ako je sumnja izražena moramo da se odlučimo za endoskopiju, a ako mislimo da je igračka mala, tupa onda možemo da sačekamo“ napomenula je Ristićeva.

Ipak, kako kaže, eliminacija stranih tela u 80 odsto slučajeva je spontana, ako su tela mala ona će sama proći kroz digestivni trakt, a hirurgija je retko potrebna.

***

BONUS VIDEO – Jelena Karleuša pevala deci u Beogradu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar