Foto:FoNet/Milica Vučković; Nova.rs

Šta se dešava u jednom od beogradskih predgrađa i zašto su gradske vlasti neme na probleme građana Batajnice?

Izrada pristupnih saobraćajnica koje vode ka Batajnici uveliko je ušla u drugu godinu, ali žitelji ovog dela prigradskog naselja od jula do danas svedoče neobjašnjivom prestanku radova, iako je za njihov završetak potrebno još svega 10 metara nasipa i oko 100 metara asfalta.

Prema rečima Milana Ljutovca iz grupe građana „Izbor za našu opštinu Batajnica“, koji u skupštini opštine Zemun (nadležnoj za Batajnicu) nastupa ispred odborničke grupe „Moramo“, razlog za ovakav postupak izvršne vlasti u Beogradu možda leži u ceni radnog sata mašina koje već 85 dana ne rade, iako bi trebalo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Od vlasti u Beogradu tražio sam ugovore, kako ne bih pričao napamet, ali ih nisam dobio, niti je bilo ko odgovorio na moj zahtev. O čemu se radi? Na ovim radovima trenutno su angažovane tri mašine, cena radnog sata po mašini je 50 evra. Tri mašine – 150 evra na sat. Osam radnih sati dnevno 1.200 evra, pa puta 85 dana, to je preko 100.000 evra. Moje pitanje je: gde su završile te pare i da li se isplaćuju nekom? I kome? Ne razumem ćutanje izvršnih vlasti u gradu po ovom pitanju, kao što ne razumem zašto su radovi, nadam se privremeno, obustavljeni. Dok nam neko zvanično ne odgovori ostaje prostor za sumnju“, kaže Ljutovac za naš portal.

U ranijem periodu iz pravca Dobanovaca do centra Batajnice dolazilo se magistralnom saobraćajnicom koja prolazi pored Ugrinovaca, Busija, Šangaja i preko pružnog prelaza. Veza koja u budućnosti treba da poveže centar Batajnice i ovaj pravac prema Dobanovcima planirana je uključivanjem iz Šangajske ulice (pogledaj mapu ispod: ulica NOVA 17), zatim preko mosta koji prelazi brzu prugu, dalje ulicom NOVA 47 presecajući Kralja Stefana Tomaša do Batajničkog puta (na mapi: Majora Z. Radosavljevića).

Foto:Nova.rs

Grad Beograd je krajem februara organizovao rad na izradi pristupnih saobraćajnica uvodeći „Beograd put“ u posao izvođenja radova. U narednih pet meseci završen je most preko brze pruge (na mapi: denivelisani putni prelaz) i pristup mostu od Šangajske (NOVA 17) i s druge strane mosta (NOVA 47) do Kralja Stefana Tomaša.

Foto:Nova.rs

Krajem jula 2022. ukinut je pružni prelaz, jer je završena izgradnja mosta i pristupne saobraćajnice sa obe strane, od Šangajske do mosta i od mosta do Kralja Stefana Tomaša. Takođe, za isti period od februara do jula izgrađene su vodovodna instalacija, kišna kanalizacija i rasveta. I ne samo to, već je u potezu od Kralja Stefana Tomaša do Batajničkog puta (na mapi: Majora Z. Radosavljevića) završen rad na svim navedenim istalacijama i izgrađen nasip od kamena do samog ukrštaja s Batajničkim putem. Za uliv ove nove veze u Batajnički put dobijena je i građevinska dozvola, takođe krajem jula.

Foto:Nova.rs

Od tada do danas, kad nedostaje manje od 10 metara nasipa i oko 100 metara asfalta, prošlo je punih dva meseca bez ikakvog učinka. Tako malo nedostaje da se ova nova saobraćajnica u celosti pusti u saobraćaj, ali očigledno nema nikakvih aktivnosti gradskih struktura da se ovo uradi. Kako je ovo gradilište izgledalo u julu tako izgleda i danas. Žitelji Batajnice i svi oni koji bi ovu vezu u tranzitu koristili moraće da sačekaju još neko vreme, a do tada su prinuđeni da nakon prelaska mosta koriste male lokalne ulice da dođu u centar Batajnice i tako kruže bez potrebe.

Foto:Nova.rs

Mašine su tu, ali su izostali radovi.

Milan Ljutovac, odbornik Moramo iz Batajnice, u izjavi za Nova.rs postavlja pitanje kome je u interesu ovoliko otezanje radova i da li se otvara prostor za manipalacije.

„Kriv je „Beograd put“, koji je preuzeo posao. Kriva je izvršna vlast u Beogradu, koja ćuti i ne oglašava se. Podržavam gradonačelnika Šapića koji kaže da treba da se radi i noću i vikendom kako bi se posao završio. Ali, zašto mašine stoje? Zašto se niko ne oglašava? Kome je tako nešto u interesu? Rok za završetak radova koji traju skoro dve godine bio je 1. oktobra, dakle, probijen je, ali radova i dalje nema. Maltretiraju žitelje Batajnice, da ne govorim o tome da nemamo dom zdravlja, nemamo groblje, da je u posao izgradnje škole umešan sumnjiv izvođač radova i da je tu, po svemu sudeći, ukradeno 80 miliona dinara… Mnogo je pitanja bez odgovora i zato svi mi iz Batajnice apelujemo da nas se neko iz grada konačno seti i da prestane ovaj maltretman“, kaže na kraju Ljutovac.

Nova.rs se pokušala je da dobije odgovore i od nadležnih institucija na nivou grada Beograda, ali bez uspeha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare