Zoran Baščarević Foto: N1

U Institutu Banjica trenutno je na lečenju 150 kovid pacijenata, kaže direktor te zdravstvene ustanove prof. Zoran Baščarević i dodaje da posle 12 dana rada u kovid sistemu tek danas otpuštaju prve pacijente, što govori o težini bolesti.

On je za TV Pink naveo da je od 150 pacijenata, 111 na kiseoničkoj terapiji i 27 u intenzivnoj nezi.

Ističe da je Banjica kuća gde je prošle godine urađeno 13.000 operacija, gde su zdravstveni radnici navikli da rade, te da su se brzo prilagodili novim okolnostima.

I među zaposlenima ima zaraženih, što dodatno otežava organizaciju posla.

Prošle nedelje su, kako kaže, imali 15 zaraženih među zaposlenima, a od 18 anesteziologa trenutno je na poslu 10, ostali su bolesni.

„Iako vidimo da broj zaraženih pada, to ne znači da pritisak na sistem slabi. Nama su pacijenti teški, intenzivne nege su nam zauzete, kiseonična mesta su puna. Sistem vapi za kiseoničnim mestima. Bolest je teška, zaraženih ima puno. To što brojevi padaju to je dobro, ali trenutno se u sistemu ne oseća puno“, naveo je on.

Upitan da li je proizvodnja vakcine političko pitanje, on je rekao da je vakcina uvek pitanje zdravlja.

Kako kaže na planeti danas živi sedam milijardi ljudi zato što je „sprovedena vakcinacija, a pre toga uvedena kanalizacija“.

„Jedno nas je spasilo od virusa, drugo od bakterija. Ne znam ko forsira te antivakcinalne priče. Svi smo mi vakcinisani i treba da se vakcinišemo. Vakcina je jedino sredstvo koje će da reši problem epidemije“, rekao je on.

Napominje da se zahvaljujući vakcinaciji rešen problem difterije, tetanusa, a tako će biti rešen i ovaj sa virusom korona.

„Ne znam šta ljude nagoni na to da negiraju celu jednu pandemiju. Da li verujete da postoji svetska zavera protiv vas lično? To je besmisleno. Epidemija je tu, bolest je teška“, rekao je Baščarević.

Kaže da će vakcinacija biti dobrovoljna i da je i dobrovoljnost civilizacijska tekovina, ali preporučuje svima da se vakcinišu.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar