Bila je bankarka u Dubaiju i Kini, sada plete džempere u Nišu

Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Između posla u stranoj banci u Nišu, poslova u Dubaiju i Kini i pletenja Nišlijka Nataša Bogosavljević odlučila se za pletenje i time se vrlo uspešno bavi poslednje tri godine.

Njene džempere, prsluke, kape, šalove, kardigane i druge proizvode od vunice naručuju ne samo naši ljudi, već i kupci u Americi i Kanadi.

Sezona nošenja zimske garderobe je u punom jeku, pa Nataša razmišlja da potraži pomoć još neke pletilje jer, kako kaže, sa „dve ruke“ ne može da stigne da stigne da uradi sve porudžbine.

Pre nego što se ozbiljno posvetila pletenju ova Nišlijka radila je u banci na poslovima kontrole, ali je taj posao napustila i otišla u Dubai, gde je provela tri godine.

„Nisam bila zadovoljna poslom u banci, nije bio kreativan i nisam mogla da se pomirim sa tim da ću tamo dočekati penziju. Nisam mogla da očekujem da ću napredovati, jer nisam završila fakultet. U vreme kad sam intenzivno razmišljala gde da krenem dalje, klijentkinja mi je ispričala da njena ćerka radi u Dubaiju, što mi je dalo ideju da odem tamo. Pronašla sam preko oglasa posao konobarice u jednom restoranu i otišla“, kazala je Bogosavljević za portal Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Kazala je da je u Dubaiju je vrlo brzo promenila posao i zaposlila se kao recepcionar u klubu, a potom je napredovala u šefa te službe. Bila je, dodala, zadovoljna životom u Arapskim Emiratima, ali se poslet tri godine vratila u Niš zbog porodičnih obaveza.

„Po povratku iz Dubaija planirala sam da od ušteđevine kupim kuću na selu, ali mi je neko od ukućana rekao da ću, ukoliko odem da živim tamo morati da imam vunene čarape, prsluke i džempere. Bio je to za izazov za i rekla sam: „U redu, imaću ih i to ću ih sama isplesti“. Prva stvar koju sam isplela bile su vunene čarape. Započela sam da ih pletem uz pomoć klipa sa jutjuba, a baba mi je pomogla da ih završim jer me je naučila kako se radi peta, koja je najkomplikovaniji deo“, objasnila je Bogosavljević.

Po povratku iz Kine gde je radila tri meseca ozbiljno se posvetila pletenju, uglavnom učeći sve u hodu, uz pomoć klipova sa jutjuba.

Foto: Privatna arhiva

„Boravak u Kini za mene je bio inspiracija, kada sam videla šta oni sve tamo rade od vunice.Tamo sam uradila neke svoje prve proizvode sa cvetićem kao zaštitnim znakom, poput rajfešlusa i vrećica za džempere. Igle i vunica postale su mi u Srbiji posao od kojeg živim i ne pada mi teško to što radim. Uvek sam raspoložena za pletenje. Nekada imam više ideja pa više stvari odjednom počnem da radim, da ne bih slučajno zaboravila to što sam naumila da uradim“, kazala je naša sagovornica.

Prema njenjim rečima, ne plete ukrasne stvari, već samo praktične, nešto što bih i sama volela da ima. Za izradu jednog džempera potrebno joj je oko četiri dana, mada se desilo da džemper isplete i za dva dana.

Foto: Privatna arhiva

„Neke stvari pletem po narudžbini, a neke sama osmislim. Trudim se da razvijam svoj brend „VOH desingn by Nata“. Kreativnost sam nasledila od roditelja, otac se amaterski bavi slikanjem i vajanjem, a majka i sestra odlično crtaju. Pletenjem se osim mene u porodici niko više ne bavi, radila je to jedino baba dok je bila živa“, izjavila je Bogosavljević.

Kazala je da od pletenja namerava da napravi ozbiljan biznis pošto je to posao koji je ispunjava, a uz to od njega može i da pristojno zaradi.

Bonus video: U susret Beogradskoj nedelji mode: „Lepo je znati da godine rada nisu uzaludne“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar