interleukin 6 korona
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Kao što svaka kriza i nevolja zbližavaju, tako je i korona zbližila stručnjake sa Balkana. Ovaj region nije naročito poznat po dobrim odnosima, ali ipak, kada je u pitanju zajednički problem kao što je pandemija, bilo je neophodno razmeniti iskustva u borbi protiv korone. Tome upravo služi Viber grupa koja je okupila oko 2.000 stručnjaka iz zemalja našeg okruženja. "Svrha grupe je brza komunikacija kolega iz BiH, EX-Yu i dijaspore".

Viber grupu „WHO CERTAIN ICU Support“ je inicirao doktor Ognjen Gajić, anesteziolog iz klinike Mejo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U grupi su aktivni i stručnjaci iz Srbije, a među onima čija imena prepoznajemo su anesteziolog Rade Panić i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić.

Foto:Nova.rs

U razgovoru za naš portal, doktor Panić objašnjava značaj ove grupe.

„Ta grupa se od samog početka pandemije poprilično proširila. Ima tu i pedijatara, neonatologa, internista, pulmologa. Tu su lekari iz svih grana medicine, puno je i doktora opšte prakse. Puno pitanja, puno je i odgovora. U grupi se uvek poziva na nauku i na studije koje su proverene. Insistiralo se na tome da se ta priča ne razvodnjava, nego da bude usmerena isključivo ka lečenju kovida i ka onome što su trenutna, najsvežija saznanja. Najveći značaj grupe bio je na samom početku pandemije, a i sada svi članovi mogu da pogledaju i seminare koji su emitovani na YouTube. Sa druge strane, lekari mogu da postave i pitanje ako ih nešto muči. Faktički je 24 sata neka aktivnost na grupi. U svakom trenutku, ako vas zadesi neki problem i ne znate šta ćete, vi možete da se obratite za pomoć. Jako je značajna inicijativa i puno je doprinela tome da u ovom zabačenom delu Evrope imamo najnovija saznanja i da se vodimo najnovijim medicinskim protokolima u lečenju kovida“, zadovoljan je Panić.

Naš sagovornik ističe da je upravo na toj grupi saznao jednu bitnu stvar na koju je ukazivao i upozoravao, a to je da virus neće oslabiti tokom leta.

„To su naši epidemilozi iz Kriznog štaba očekivali, a mi smo veoma jasno ukazivali da pred leto ne smemo da se oslonimo na to“, rekao je Panić.

Zahvaljujući ovoj grupi, Panić je uspeo i da napravi neka poređenja, kada je reč o borbi protiv korone, u Srbiji i u regionu.

Mi, nažalost, nismo imali mogućnosti da koristimo sve to što se koristilo u svetu i regionu. Drugi su više u toku sa svime što se dešava“, kaže Panić i dodaje da se na grupi pominjala i zabrinutost zbog velike smrtnosti zdravstvenih radnika u Srbiji, kao i sumnja u zvanične podatke o broju zaraženih i preminulih.

„Ono što je izazvalo najveće zaprepašćenje je broj izvršilaca na broj pacijenata. Na toj grupi sam saznao i za to istraživanje, koje je zasigurno potvrdilo da je najveće preživljavanje u zemljama gde imate na jednog pacijenta jednu sestru koja se o njemu brine. Kod nas je taj odnos, u najboljem slučaju, jedan prema pet, a često ide i do jedan prema 40. To vam onda, više nego jasno, govori o tome kakvi smo u poređenju sa svetom“, kaže doktor Panić, koji je na čelu Sindikata lekara i farmaceuta.

I Danica Grujičić smatra da je grupa korisna i da je na njoj saznala mnogo bitnih stvari. Ipak, kako kaže, Balkan je to, pa je bilo i onih koji su pokušali da provuku politiku, ali nije im uspelo.

„Grupa je vrlo korektna, drži se isključivo medicine i nema ničega drugoga. Ako neko iskoči, njega isključe iz grupe. Znamo da je svima teško, znamo da se svi borimo sa novom bolešću i da nisu svima uslovi najbolji. Znamo i da su zdravstveni radnici svuda u regionu umorni, sve mi to znamo“, kaže doktorka Grujičić.

Dodaje i da je u grupi bilo i onih koji su pričali o neželjenim efektima vakcine, ali to je, navodi ona, zaista mali broj.

„Mislim da je 99,9 odsto lekara u grupi mišljenja da je bitno primiti vakcinu i vratiti se normalnom životu“, zaključuje doktorka Grujičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar