Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Arhitekta Dragoljub Bakić postao je počasni predsednik Združenih inicijativa i pokreta (ZIP). Reč je neformalnoj mreži "komšijskih" udruženja koja se bori za bolji grad po meri svih građana. Oni se zalažu za transparetnije planiranje razvoja gradskih celina, kao i rešavanje komunalnih, ekoloških i urbanističkih problema.

„Radujemo se ovakvom pojačanju i nastavku saradnje sa ovim izuzetnim arhitektom i aktivistom, koji je svojim dugogodišnjim radom ali i javnim zalaganjem dokazao da je iskreni i srčani borac za uređeni, zeleni Beograd po meri svakog građanina a ne investitorskog kapitala“, poručuju iz ZIP.

Združene inicijative i pokreti,  zajedno sa Dragoljubom Bakićem, najavljuju i otvorenu javnu tribinu: „Gradnja na Makišu: stručna rasprava koja se nikada nije desila“.

Razgovor ce okupiti multidisciplinarne stručnjake da razmene stavove i činjenice u vezi sa najavljenim projektom izgradnje stambenog naselja i metroa na makiškom vodozivorištu i predstave građanima ekološke, ekonomske i društvene rizike takvog poduhvata. Ovo će biti i prilika da se prodiskutuje o razlozima i (političkim) motivima zbog kojih je javni uvid u Plan Detaljne Regulacije za Makiš bio skriven od očiju javnosti, a „javna“ rasprava organizovana u sred najveće epidemije i održana u krugu podobnih aktera na kojoj nije bilo omogućeno učešće svim građanima i stručnjacima koji su poslali primedbe na ovaj projekat.

Na tribini će govoriti vodeći stručnjaci iz domena urbanizma, arhitekture, hidrogeologije i ekologije, uključujući:

– Dragana Đorđević – Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
– Zoran Stevanovic – Rudarsko geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
– Mirko Popović – RERI Institut, Beograd
– Branislav Božović – hidrogeolog, bivši gradski sekretar za zaštitu životne sredine
– Dragoljub Bakić – arhitekta i aktivista

Moderatorka će biti Ljubica Slavković – urbanistkinja.

Razgovor će biti organizovan  u nedelju, 31. januara u 17 časova,  a tribina se može pratiti u LIVE prenosu na FB stranicama članica ZIP-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar