Foto: kragujevac.rs

Na društvenim mrežama, pojavio se snimak iz Kragujevca, a kojem se vidi kamion koji u Lepenicu izručuje otpad i mulj i to usred bela dana. Snimak bahatog ponašanja i ekološkog zločina uznemirio je Kragujevčane, a ovaj slučaj prijavljen je Ministarstvu za zaštitnu životne sredine, koje je odmah reagovalo i poslalo republičkog inspektora na teren.

Autor: Aleksandra Petrović

Snimak kamiona koji izručuje sadržaj nepoznatog porekla u korito Lepenice, zabeležio je Kragujevčanin D.N. u petak 15.januara, a na snimku koji traje skoro dva minuta, autor opisuje lokaciju na kojoj kamion „kipuje“ sadržaj iz prikolice u rečni tok.

„Pogledaj, u Lepenicu se izručuje.. Otpad.. mulj.. strašno… Evo vidi se sa auto puta“ komentarisao je autor snimka, kružeči oko kamiona i gazeći blatnjavu ulicu.

On je kamion „uhvatio“ na delu i snimio njegovo izbacivanje sadržaja u reku, a na snimku se čuje buka prilikom stropoštavanja velike količine sadržaja u korito Lepenice.

Foto: kragujevac.rs

Ovaj odgovorni građanin snimio je i registarske oznake kamiona, pročitavši ih glasno, a snimak je prosledio udruženjima za ekološki građanski aktivizam, koja su slučaj prijavila Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Ovaj ekološki zločin dogodio se u blizini auto puta Kragujevac Batočina, u blizini sela Cvetojevac na sedam kilometara nizvodno od centra Kragujevca.

Nadležni odmah reagovali

Republički inspektor danas je izašao na teren i obavio uviđaj, posle čega je obavestio nadležne službe grada Kragujevca na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Gradske službe su u pratnji policije takođe izašle na teren, gde su nakon uviđaja i sačinjenog zapisnika podnele prijave protiv odgovornih lica.

„Neko ovde istovaruje građevinski materijal, šut i slične stvari“, rekao je gradonačelnik Dašić, dodajući da će istraga utvrditi iz kojih razloga to čini.

Dašić je pojasnio da su na mesto ekološkog zločina došli pripadnici Policijske uprave, komunalne milicije, republički ekološki i vodni inspektori, kao i lokalni ekološki inspektor, najavljujući da su sve službe zajednički ušle u rešavanje ovog problema.

On se zahvalio građanima koji su uspeli da snime ovaj čin i objave ga na društvenim mrežama.

Foto: kragujevac.rs

Gradonačelnik Dašić je najavio da će vodotok Lepenice biti očišćen, kao i da će biti uzorkovana voda, a protiv lica koja su na ovaj način zagadila životnu sredinu, biće pokrenut krivični postupak.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić izjavila je da su nadležne službe „na tragu počioniocu“, kao i da su angažovane sve službe za sprečavanje ekološke katastrofe.

„Odmah smo angažovali službe kako bismo sprečili hemijsko zagađenje vodotoka, ali i fizičko zaprečavanje, jer bi se u tom slučaju reka izlila i odnela ne samo most nego i put. Na tragu smo počiniocu i svi smo tu da sprečimo moguću ekološku katastrofu“ rekla je Ilić Stošić.

Povodom ekološkog zločina na Lepenici reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i poručila da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih.

„Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku“, istakla je ministarka Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da odgovorna lica budu najstrožije kažnjena i dodala da je za adekvatno reagovanje u ovakvim situacijama izuzetno važna koordinacija svih nadležnih institucija, što se, kako je navela, u slučaju Lepenice pokazalo kao ključno.

Ona je pozvala građane da čuvaju životnu sredinu i da prijave svaki nezakonit čin koji dovodi do njenog narušavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar