Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Golsvordijeve ulice u toku je rušenje objekata i pripremanje lokacije za izgradnju devetospratnice. Na putu bagerima nalazi se i čuvena beogradska kafana "Orašac" iz 1878. godine, sa kojom bi uskoro mogao da nestane i deo duha nekadašnjeg Beograda.

Reporeteri Nova.rs obišli su ugao Bulevara kralja Aleksandra i Golsvordijeve ulice gde su zatekli bagere i ruševine na mestu na kom su nekada bile niske kuće i trafike.

Rušenje je stiglo do zgrade menjačnice koja se nalazi odmah pored čuvene kafane „Orašac“ stare gotovo vek i po.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Urbanistkinja Milja Mladenović u autorskom tekstu za Istinomer, objašnjava da je lokacija na kojoj je u toku rušenje sada omeđena trima ulicama, ali da je prema Regulacionom planu iz 2001. godine predviđeno probijanje Trnske do Bulevara, pa bi tu trebalo da nastane manji blok sa šest većih objekata.

Mladenović upozorava da će u toku implementacije plana i proširenju Trnske ulice nastati ozbiljni problemi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Na mestu uključenja Trnske ulice na Bulevar kralja Aleksandra danas nije brisan prostor. Naprotiv, upravo na tom mestu nalazi se jedan od činilaca duha grada – kafana ‘Orašac'“, piše urbanistkinja.

Navodi da je prepoznatljivi objekat kafane iz 1878. godine, koji se nikako ne može pomešati s nekim drugim objektom, kao što je slučaj s novijim kafanama, ostao, uz zanatske radionice, čuvar istorijskog duha grada.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kako arhitektonski, tako i funkcionalno, kafana ‘Orašac’ može da se tretira i kao vremeplov i da se, i u njoj, i pored nje, doživljava atmosfera kakva je postojala u desetinama mahom srušenih beogradskih kafana“, objašnjava Mladenović.

Ako je već Regulacioni plan iz 2001. godine zanemario aspekte koji Beograd čine Beogradom, poručuje da je možda na nama da 20 godina kasnije uradimo nešto povodom toga „pre nego što nam naš grad postane odbojan, hladan i neprepoznatljiv“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare