Foto:Boško Bunuševac

Jedan azil u Srbiji kod Lapova podelio je divnu priču o srpskom konju Divljanu, kog je spasila jedna baka i uputili apel svima koji su u mogućnosti da pomognu da uplate donacije Azilu za konje "Staro brdo" kako bi ovaj konj imao normalan život.

Azil za konje „Staro brdo“ kod Lapova podelilo je priču o konju kakav se sreće, kako kažu, jednom ili nijednom u životu, priča koja pokazuje da stvari nisu samo, kako navode, crne ili bele. Priča počinje pre 5 godina kada je jedna baka na planinskom masivu Veliki Krš, odlučila da spase nedužno ždrebe povedeno na klanje.

Iako je i sama živela u jako skromnim uslovima, nije mogla da dozvoli da konj strada, pa je odlučila da ga kupi, a onda ga je pustila slobodno ispred svoje kućice visoko u brdima, bez žive duše kilometrima uokolo. Kako su prolazile godine baka je postajala sve slabija, dok je konj sve više jačao, pa je u strahu da on ne ostane sam i bez nege kontaktirala ovaj azil za konje.

Foto:azil staro brdo

„Puštanje u divljinu zvuči romantično, ali bi se najverovatnije tragično završilo za konja koji je čitav život proveo na klackalici između divljine na jednoj i sigurne hrane i zaklona na drugoj strani. Draga baka je uradila sve što je za njega mogla, ali sada je došao trenutak zbog koga je sve to i činila – da njegov život učini bezbednim i ispunjenim“, navodi ovaj azil za konje.

Oni su se uputili do lokacije gde je živela starica kako bi preuzeli konja i smestili ga u prikolicu, ali je put naišao na teškoće.

„Težak teren je bio previše za našeg 30 godina starog terenca koji je vukao prikolicu i transmisija se pokvarila. Opasna misija se nastavila sa defektnim vozilom kojim smo jedva uspeli da pređemo kilometre do asfalta, kroz bespuće koje mami dah, i posle više sati vožnje da konačno svi bezbedno stignemo nazad“, navode u ovom azilu i dodajU:

Ovo je malo poduža priča o konju kakav se sreće jednom ili nijednom u životu. I koja pokazuje da stvari nikad nisu samo…

Posted by Azil za konje "Staro Brdo" – Horse sanctuary "Old Hill" on Thursday, July 1, 2021

„Sada je pred nama novi, veliki izazov. Divni mustang, nenavikao na saradnju i bilo čiju kontrolu, pokazao je odmah koliko je opasan. Neustrašivo napada svakoga ko mu se učini pretnjom. Iako retko dobrog i neiskvarenog karaktera, previše je rizično da bude u samom azilu trenutno, okružen kobilama i drugim konjima, zbog čega je za sada smešten u štalu koja je na 10 kilometara od azila i do koje minimum dva puta dnevno putujemo kako bismo ga hranili i sa njim što više radili na socijalizaciji.“

Foto:azil staro brdo

Pred njima je sada dug, težak i opasan period socijalizacije ove životinje, a dobio je ime – Divljan.

Sada je ovom azilu potebna pomoć kako bi pomogli Divljanu kako bi odradili sve potrebne veterinarske preglede, da dobije vakcine i preko potrebno sređivanje kopita, dobru hranu i sve ostalo što se pokaže neophodnim. Trebalo bi i terensko vozilo kako bi konja što pre odvezli majstoru, ali i kako bi vratili dug za troškove goriva za put koji je Divljana doveo na sigurno, kao za sve troškove koje svakodnevno imaju putujući do njega.

„Ogromni troškovi koje nemamo odakle da pokrijemo i za koje nam je vaša pomoć više nego preko potrebna“, naveli su u azilu „Staro brdo“.

Ispod možete pogledati način na koji možete da pomognete ovom konju.

Primalac pomoći: Udruženje Staro brdo, Lapovo

Br.računa (Direktna banka): 150-25986-71

PayPal: [email protected]

PostNet: 064-18-18-607 , Violeta Jović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar