Foto: FoNet/SPC

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg, na groblju manastira Tvrdoš u subotu.

Atanasije je preminuo od posledica borbe bolesti izazvane koronavirusom, a litiju pre njegove sahrane predvodile su vladike Grigorije i Joanikije.

PROČITAJTE JOŠ:

U čast penzionisanog Atanasija, jednog od najstarijih srpskih duhovnika, upriličene su opelo i liturgija počev od 8 sati i 30 minuta.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u pismu posvećenom Atanasiju Jevtiću da je on „hrabrio, hranio, podizao i čuvao sve koji su bili u nevolji“.

Uz to, dodao je Porfirije, Atanasije je i jedan od najpoznatijih bogoslovskih srpskih spisatelja.

„Vi Hercegovci, deco Svetog Save znate bolje od svih nas šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu otadžbinu. Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi“, kaže Porfirije.

Pogrebna povorka je ka manastiru Tvrdoš krenula u podne i u njoj su, između ostalih bili i Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske i Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore.

Da podsetimo, episkop Atanasije je preminuo pre dva dana u 83. godini, a od koronavirusa se lečio od 17. februara. Nakon njegove smrti je u Hercegovini proglašena dvodnevna žalost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare