Milika Ašanin
Foto: Printscreen/RTS

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin kazao je da ta institucija beleži pad ljudi koji se zbog sumnji prijavljuju u njihovu prijemno-trijažnu ambulantu, kao i da se pritisak na kovid-bolnice smanjuje.

On je za RTS naveo da su u prethodnom periodu obavljali po 350 pregleda u toj ambulanti, da su danas obavili 100, kao i da je broj prijema na infektivnoj klinici manji za trećinu.

„(Kovid-bolnica u Batajnici) je u vrhuncu epidemije imala po 915 smeštenih pacijenata, na današnji dan imaju 462 pacijenta. Malo je bolja situacija u kovid-bolnicama. Mi smo za sve ovo vreme jedina civilna bolnica u nekovid sistemu… Što se tiče ovih dana praznika, imamo veliki pritisak na nekovid sistem“, rekao je Ašanin.

On je dodao i da je KCS pregledao 450 pacijenata koji nisu bili kovid-suspektni, odnosno da su pružili 700 raznih dijagnostičkih pregleda, a da su primili 49 novih pacijenata.

Strepimo od prazničnog okupljanja

Ašanin je upozorio da okupljanje za Uskršnje i prvomajske praznike može pogoršati epidemiju korona virusa, naglašavajući da je broj hospitalizovanih i umrlih od kovid infekcije i dalje veliki.

„Strepimo od toga, okupljanja mogu da izrode razne nevolje, brojevi su dosta visoki i to nas stalno opominje da se borba nastavlja. Moramo biti odgovorni, nema opuštanja“, rekao je Ašanin.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare