Foto:N1

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da se centar polako vraća redovnom radu, jer epidemija koronavirusa polako jenjava, kao i da u Klinici za pulmologiju više nema nijednog obolelog od kovida 19.

„Što se tice Infektivne klinike, i tu se značajno smirila situacija. Iz dana u dan imamo sve manje pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti. Što se tiče odeljenja, imamo 62 pacijenta od kojih je samo 32 pozitivno na koronavirus. Imamo nešto pacijenata na intenzivnoj nezi i pet pacijenata na respiratoru, ali oni su prevedeni iz KBC Zvezdara u procesu njihovog izlaska iz kovid sistema“, rekao je Ašanin za RTS.

Kaže da je u petak i subotu rađena detaljna dezinfekcija cele Klinike za plućne bolesti, a u toku su testiranja zaposlenih.

„Odmah po dobijanju rezultata, ocekujemo da će već sredinom nedelje klinika početi normalno da radi“, navodi Ašanin.

Ističe da je Klinički centar Srbije uspeo da bude uspešan na dva koloseka.

„Sa jedne strane, nismo se štedeli u davanju kadrova i u svakoj podršci svim novootvorenim kovid bolnicama u Beogradu i Srbiji. Gotovo 200 medicinskih sestara i 100 lekara je radilo u drugim zdravstvenim ustanovama. I pored toga, održali smo rad u dijagnostickom centru. Naše su dnevne bolnice radile“, naglašava Ašanin.

Navodi da je Infektivna klinika imala ogroman teret trijaže i dijagnostike pacijenata, pa je tamo pregledano oko 8.000 pacijenata, 800 je klinicki leceno, a otpušteno je oko 700 pacijenata.

Klinički centar Srbije se polako vraća u redovan režim, ali neće odmah moći da radi u punom kapacitetu.

„Nerealno je i vrlo opasno očekivati da možemo odmah da radimo u punom režimu. Imamo plan koji se polako ostvaruje u fazama. Lečiće se hitni pacijenti, oni koji su neodložni, oni gde bi odlaganje intervencije bilo rizik za pogoršanje stanja“, napominje Ašanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare