Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predstavnici udruženja Beta iz Beograd, Knjaževca i Zrenjanina uputili su apel predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova da se dozvoli kratka šetnja pasa u vreme zabrane kretanja.

U saopšenju ovih udruženja se navodi da im se obratio veliki broj građana, koji su vlasnici pasa zbog problema koji je nastao sa uvođenjem policijskog časa, a odnosi se na izvođenje pasa u večernjim časovima.

„Apelujemo da razmotrite mogućnost da vlasnicima pasa bude dozvoljeno da prošetaju svoje ljubimce u večernjim satima, pojedinačno u poluprečniku od 50 – 100 m od ulaza u kome žive. Radi se o kratkoj šetnji, od oko 15 minuta, koja za cilj ima obavljanje fizioloških potreba s obzirom da su psi naučeni ih ne obavljaju u stanu nego napolju“ objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da bi ova dozvola omogućila smanjenje stresa kod vlasnika, jer je nemoguće objasniti psu zašto ne može da izađe, ali bi i smanjila gužvu koja se nepotrebno stvara u periodu kada je dozvoljeno izlaženje.

„Takođe se plašimo da će ove mere da dovedu do još većeg napuštanja pasa u našoj zemlji. Verujemo da razumete našu zabrinutost i želju da omogućimo građanima da i u ovoj situaciji ostanu odgovorni vlasnici , a da pritom ne ugroze red i disciplinu koji su nam svima neophodni u borbi sa virusom“ zaključuje se u apelu udruženja Beta.