Foto: NOVA S

Novica Antić, iz Vojnog sindikata i Aleksandar Radić, vojni analitičar, u najnovijoj emisiji "Među nama" govorili su o položaju i pravima vojnika i boraca u Srbiji.

Gosti su se tokom gostovanja osvrnuli i na poziv Vojnog sindikata koji je je pozvao ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zorana Đorđevića na televizijsku debatu o pravima vojnika i boraca u Srbiji.

„Očekivali smo da neće smeti da odbiju da razgovoraju o tome, jer je to ozbiljna tema u Srbiji, bar kada je u pitanju profesionalni vojnik. Isto tako i boračka populacija, odnosno veterani, koji su nedavno dobila jedan nakaradni zakon, a koji je zastupala administracija ministra Đorđevića i videli smo da ni jedan, ni drugi nisu imali hrabrosti da se odazovu pozivu. Što je veliki problem“, rekao je Antić.

On se tokom gostovanja osvrnuo i na to da su pripadnici vojske u januaru dobili plate sa računa Zavoda za zaštitu dece i odojčati.

„Nismo imali priliku da čujemo od ministra odbrana da objasni tu situaciju. Zapravo, imali smo beženje od toga da se objasni zašto je to urađeno. A mi znamo zašto je, jer je račun Ministarstva odbrane bio blokiran“, dodao je gost.

Drugi gost, Aleksandar Radić istakao je da je danas nemoguće uputiti dobronamernu kritiku Ministarstvu odbrane, kako bi poboljšala položaj vojnika, jer su ona označena kao nešto negativno.

„Potpuno je jasno da pred sobom imamo jedan bahat mehanizam, po kome vojska služi samo da bi se javno pokazivala nečija umišljena moć. Naravno da u takvom razvoju prilika zloupotrebljavate sve, pa i ljude. Pogledajte kako reaguje Ministarstvo odbrane i tim oko ministra Vulina na svaku vrstu kritike. Uvek imaju vrlo oštre reakcije na svaku dobronamernu kritiku, da ljudi u vojsci budu srećniji. Oni ih prikazuju kao tendencioznu i zlounamernu nameru da se našteti našoj vojsci“, rekao je Radić.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar