Univerzitetski klinički centar Kosova
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Tri anesteziologa dala su otkaz u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, izjavio je direktor Klinike za anesteziologiju i intenzivnu negu Nehat Baftiju za Radio Slobodna Evropa.

On je istakao da je povećanje broja pacijenata sa kovidom otežalo rad u klinikama u kojima se ti pacijenti leče, prenosi Koha.

„Nemamo dovoljno anesteziologa, jedino ako bi se sve druge službe zatvorile, pa da se ne rade operacije tumora i druge hitne bolesti i da se bavimo samo koronavirusom. Tri kolege su juče dale otkaz. Jako loše stojimo sa ljudskim resursima“, naveo je Baftiju.

Prema njegovim rečima, ti lekari nisu mogli da podnesu dežurstva svaki treći dan, a, kako je naveo, tempo rada je težak.

„Obično lekari imaju ponude za rad u privatnim bolnicama sa platama do 4.000 evra, dok je ovde mesečna zarada oko 600 evra“, dodao je Baftiju. Jedan od anesteziologa koji je napustio posao je Ardian Hoti.

On je rekao da je odlučio da napusti posao u javnom sektoru zbog toga što je dobio ponudu od privatne bolnice u Prištini, sa boljim radnim uslovima i platom. Hoti je istakao da je ispunio svoju moralnu i profesionalnu obavezu, jer je kontinuirano radio sa kovid pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru.

Više od 400 pacijenata inficiranih koronavirusom hospitalizovano je u klinikama Univerzitetskog kliničkog centra i u opštim bolnicama na Kosovu. Iz Bolničke službe te institucije saopštili su da je danas ukupno hospitalizovano 608 pacijenata, a 414 sa potvrđenim kovidom. Kako se navodi, od onih koji su hospitalizovani 376 pacijenata je na terapiji kiseonikom, 24 su na respiratorima, a 23 na aparatu poznatom kao CPAP.

Trenutno u Univerzitetskom kliničkom centru radi oko 40 anesteziologa. Baftiju je rekao da je oko 30 anesteziologa određeno za rad sa pacijentima zaraženim kovidom, koji tokom dana imaju i dežurstva, dok su drugi angažovani u 18 odeljenja urgentne hirurgije i ginekologije.

Prema njegovim rečima, taj broj anesteziologa nije dovoljan za hitne slučajeve u toj ustanovi. Desetak anesteziologa i 30 medicinskih sestara Klinike za anesteziologiju i intenzivnu negu u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosova već su zaraženi koronavirusom.

Poslednjih dana na Kosovu dnevni broj zaraženih koronavirusom premašuje 200 osoba. Samo danas je registrovano 239 novih slučajeva, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar