Dr Jovan Janjić, kulturolog i biograf patrijarha Pavla bio je gost televizije N1 gde je govorio o ustoličenju poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Pećkoj patrijaršiji. Govoreći o porukama koje je danas poslao ustoličeni patrijarh Porfirije on se osvrnuo i na jednu anegdotu koju je zapisao lično patrijarh Pavle, a koja nedvosmisleno govori o starim vezama Srba i Albanac na Kosovu.

– Dolazi jedan Albanac sa detetom u manastir Dečane i jedan naš nabusiti Srbin ga zaustavlja i kaže „šta ćeš ti u našoj svetinji“ a on mu kaže „idem da se poklonim kralju Stefanu Dečanskom“ a ovaj mu kaže „pa nije to vaš kralj nego naš“ a mudri Albanac mu kaže “ nije on vaš, nego naš, da je samo vaš ili da je samo naš, on ne bi bio onda svetac i ja ne bih ni dolazio. Oni ljudi koji dobro čine oni pripadaju svim ljudima, na taj način valja baštiniti dobro – rekao je Janjić i dodao da to što je u svom govoru pomenuo patrijarh Porfirije, te stare albanske porodice koje su čuvale srpske manastire, to se zaista dešavalo i postoje istorijski dokazi za to.

Prilog u kome dr Janjić objašnjava kao su Albanci zapravo čuvali srpske manastire pogledajte u vrhu ove vesti.

Patrijarh Porfirije je nakon zvaničnog ustoličenja pozvao Srbe i Albance da zajedno grade mir.

„Program SPC i moj program je mir. Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane“, izjavio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da na takav poziv uputio na početku obraćanja upravo da neko ne bi učitavao neki drugačiji program patrijarha i čitave srpske crkve, osim onog koji je zapisan u jevanđeljima.

„Program SPC, dok mnogi čitavom svetu žele da nametnu nemir i dok se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, od svetske kataklizme, jeste mir i samo mir. I to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onim koji nam je najbliži, koji nam je prvi sused. Mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece“, rekao je Porfirije.

Ocenio je da „svima na Balkanu“ treba da bude jasno da imaju obavezu da svojoj deci obezbede život u miru.

„Niko drugi našoj deci ne može pružiti takvu priliku niti je zainteresovan da im pruži kao mi. Zato danas s ovog svetog mesta poručujemo Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima, nadjimo u sebi snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge jer želja za mirom saglasna je s osnovnim načelima naše vere i mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo“, kazao je patrijarh.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije poručio iz Peći: Srbi i Albanci zajedno da grade mir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar