Andrej Obradović, Bojan Lazić Foto:Marko Dragoslavić/FONet

Mladić Andrej Obradović, koji je u februaru ove godine doživeo policijsku torturu, izjavio je da ga institucije ignorišu šest meseci i da se svaki put kad izađe u javnost oseća ugroženo jer je posle policijskog nasilja doživeo otvorene pretnje oružjem, uhođenje i verbalne pretnje, a tužiteljka ne želi da razgovara.

Na konferenciji za novinare povodom šest meseci od brutalnog policijskog nasilja nad dve mlade LGBT+ osobe u njihovom stanu na Karaburmi i nereagovanja tužilaštva na krivičnu prijavu protiv policajaca koji su učestvovali u fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju prema Obradoviću i njegovoj cimerki, on je upitao zašto toliko čeka reakciju institucija i zašto se u Prvom osnovnom tužilaštvu „prikrivaju dokazi“ .

Obradović je naveo da tužiteljka Maja Stojanović koja vodi njegov slučaj potpuno ignoriše njegove pokušaje da razgovara sa njim i postavi joj pitanja o trenutnom statusu njegovog slučaja i to u periodu kada po zakonu mora da primi stranke i da im potrebne informacije.

„Ne znam šta ona radi šest meseci i zašto nije reagovala i zanima me da li je upućena da je Srbija međunarodnim konvencijama obavezna da poštuje ljudska prava, a policajci Strahinja Vuković i Nemanja Despotović su povredili moja prava“, dodao je Obradović.

Bojan Lazić iz udruženja „Da se zna“ objasnio je da se jasno vidi namera institucija da taj slučaj zastari.

Upitan kada nastupa zastara slučaja, on je odgovorio da za tu vrstu krivičnog dela zastara nastupa za pet do osam godina, ali da on to još ne može da precizira jer ne zna kako je nadležno tužilaštvo kvalifikovalo slučaj.

Lazić je objasnio da je sumnjivo i to što je policija tražila od zaštitnika građana, koji je tražio snimke sa uviđaja, da snimke izuzme iz slučaja i da ih oslobodi obaveze da dostave snimke.

On je upitao zašto se policija plaši prikazivanja snimaka sa uviđaja, ako čvrsto stoji iza tvrdnje da policajci nisu kivi i da nisu maltretirali Obradovića.

Obradovića i nevladina organizacija „Da se zna“ ranije su optužili policijske službenike za brutalnost prilikom pretresa stana u kojem su živeli Andrej i njegova cimerka u beogradskom naselju Karaburma.

On je u aprilu počeo štrajk glađu, tražeći da budu kažnjeni policijski službenici koje je optužio za brutalnost prema njemu i njegovoj cimerki i da bude saslušan. Nakon poziva tužiteljke Stojanović da dođe na saslušanje prekinuo je štrajk glađu.

BONUS VIDEO Andrej Obradović: „Za pravdu ne ćutim – štrajk glađu zbog policijske brutalnosti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar