Užice Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih osoba Anđeli, obeležen Dan osoba sa Daunovim sindrom
Aleksandar Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Dok se pojedinci i dalje sklanjaju od osoba sa Daunovim sindromom, deca sa ovim problemom danas su, na dan posvećen njima, izašla na užički trg kako bi ih njihovi sugrađani bolje upoznali a oni im za uzvrat darivali poklone koje su sami izradili. Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih osoba "Anđeli" jedno je od najaktivnijih u Srbiji zahvaljujući jednoj majci dečaka sa Daunovim sindromom koja je godinama na čelu udruženja. Njena trenutno najveća želja jeste, da po ugledu na Beograd i druge evropske gradove, u Užicu otvore kafe poslastičarnicu u kojoj bi radila ova deca i imala priliku, kao i osobe bez smetnji, da se približe jedni drugima.

Oni su deca ljubavi, nasmejani i radosni, iskreno željni druženja, deca sa Daunovim sindromom. Radovali su se ovom danu a ponajviše ljudima koje su danas sreli i imali priiku da im za pruženu ruku daruju slatkiš, poklon i najiskreniji osmeh na svetu. Među njima je i Aleksandar Radović koji je ovu priliku iskoristio da pokaže svoje medalje osvojene za uspeh u plivanju i atletici. 

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Volim da plivam, volim sport, lepo je. Sve je lepo, u Sarajevu je uvek lepo. Nije teško, nekada jeste ali je lepo, i ovde sada“, rekao nam je Aleksandar.

Njegova majka kaže da on sam vežba, da uživa u tome i raduje se podršci pa se oprobava i u novim disciplinama.

„Ove godine smo počeli i sa skokom u dalj i bacanju kugle, tj. lopte koja je njima prilagođena. On je srećan kada ide na takmičenja. Veliki je podstrek za drugu mlađu decu, jer shvataju da i oni mogu. Odlazimio u Sarajevo na njihove Olimpijske igre. Kada bi imao svoje trenere imao bi više uspeha ali on se sam snalazi jer ni treneri nemaju iskustva sa ovakvom decom. Od kada imamo Udruženje ‘Anđeli’, sve je krenulo na bolje, ranije smo bili u kući. Ja sam srećna što je moje dete srećno“, rekla je za Nova.rs Aleksandrova mama Ljiljana.

Tanja Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Udruženje MNRO „Anđeli“, osnovano je pre oko 20 godina u Užicu. Posebno prepoznato i aktivno postalo je pre oko 15 godina kada je na njegovo čelo došla Tanja, majka dečaka Lazara, koja je sa svojim sinom bila aktivan član udruženja. Žena koja je svoj život posvetila deci koja imaju tu vrstu problema, važi za najhrabriju i najistrajniju Užičanku.

„Osobe sa Daunovim sindromom su osobe ljubavi i mi danas želimo, sa našim sugrađanima, da podelimo tu ljubav. Želimo da im približimo osobe sa tim poremećajem, da shvate ko su oni i da ih lično upoznaju. Tako će shvatiti da je to jedna velika ljubav i mi je danas širimo na sred našeg trga. Želja nam je da im priđu deca, jer se različitosti uče od malena a sa inkluzijom to ide sporo. Oni su sa puno ljubavi pravili poklončiće koje će deliti svojim sugrađanima, spremili smo balone koje ćemo pustiti kao simbol te ljubavi, uvek želimo da sve bude spontano“, rekla je za Nova.rs predsednivca Udruženja MNRO „Anđeli“ Tanja Selaković.

Tanja veruje u ono što drugi ne veruju, i uspeva da prevaziđe i najveće probleme sa kojima je suočena ona kao majka, njeno dete ali i druga deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji. Poželela je da i u Užicu, kao što već postoji u Beogradu, pokrene neku vrstu kafe poslastičarnice u kojoj bi radila deca sa smetnjama u razvoju. Potrebno je dosta truda, što za nju nije problem, ali i podrška koja često nenadano izostane, pre svega od strane drugih roditelja. Najveći problem je strah.

„Problem imamo sa roditeljima, u sklopu prezaštićenosti i njihovog neverovanja da naša deca to mogu da ostvare. Posle svih godina rada sa tom decom, ja verujem u njih jer znam svaki njihov pokret i svaku njihovu mogućnost. Pokretačka snaga mog deteta je moja vera u njega i podrška koju mu dajem, tako je i sa drugom decom sa smetnjama u razvoju. Ja verujem da ćemo uspeti,  ali mi roditelji takve dece u svojim glavama prvo treba da srušimo sve predrasude, jer drugačije ne možemo senzibilisati ni decu ni čitavu zajednicu“, priča Tanja.

PROČITAJTE JOŠ

Da li je Tanjina ideja izvodljiva i da li će je lokalna samouprava grada Užica, koja inače prednjači u Srbiji po pitanju podrške osoba sa invaliditetom, podržati, pitali smo gradskog većnika za socijalna pitanja Slobodana Grbića.

„Mislim da je to pravi način inkluzije i sjajna ideja. Kao i za sve aktivnosti do sada, lokalna samouprava je spremna da ih podrži. Grad Užice podržava sva udruženja osoba sa invaliditetom, i to je redovna budžetka linija koja ove godine iznosi oko 12,5 miliona dinara. Potrudićemo se da pronađemo neki lokal koji je u vlasništvu grada, da im na taj način pomognemo kako ne bi plaćali kiriju. Svakako ćemo učiniti sve što možemo jer je u pitanju opšti interes naše zajednice“, obećao je Grbić

Udruženje „Anđeli“ ima 53 korisnika i čine jednu veliku užičku porodicu. Svaki korisnik je na dobrovoljnoj bazi uključen. Za one koji se još uvek nisu priključili ovom kolektivu, „Anđeli“ su izdali je jednu knjžicu kao priručnik, kako bi oni koji je pročitaju shvatili da deca sa Daunovim sindromom sve uče kroz igru a za igru im je potrebno društvo druge dece i podrška roditelja. Suština je da roditelji, pre svega, nauče da žive sa detetom koje ima Daunov sindrom, da to na pravi način prihvate a onda nauče decu kako sve može da ima smisao.

Međunarodni Dan osoba sa Daunovim sindromom simbolično se slavi 21. marta. Daunov sindrom nastaje hromozomskim poremećajem na 21. paru hromozoma gde se pojavljuje treći hromozom, takozvani hromozom višak. Upravo zbog simbolike brojeva 21 i tri, za ovaj njihov dan odabran je baš ovaj datum.

BONUS VIDEO: Da li bi u Srbiji mogla da bude prihvaćena manekenka sa Daunovim sindromom?


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar