Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN/N1

Izrael važi za svetskog lidera u vakcinaciji i primer na koji se treba ugledati. Profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Dejan Baskić za Nova.rs proanalizirao je gde smo mi u odnosu na Izrael. Stigao je do podatka koji bi mogao da nas inspiriše i ubrza vakcinaciju u Srbiji. Kada uporedimo dve poslednje nedelje, broj obolelih u Izraelu je 21 put manji, a broj umrlih je 15 puta manji u odnosu na Srbiju.

Istraživanje i autorski tekst doktora Baskića objavljujemo u celosti:

Srbija ima 6.945.000 stanovnika, a  Izrael 9.053.000. Tri velika talasa pandemije (uz manji četvrti tokom leta 2020. godine). Dva najveća talasa u Izraelu su u proseku prethodila talasima u Srbiji za 8-10 nedelja.

Broj obolelih na 100.000 stanovnika je 9.936 za Srbiju i 9.688 za Izrael. Broj umrlih na 100.000 je 92 za Srbiju i 74 za Izrael (nešto niža smrtnost u Izraelu).

Vakcinacija u Izraelu počela je krajem decembra 2020, a u Srbiji početkom januara 2021. godine (razlika tri-četiri nedelje), ali je obuhvat vakcinacije znatno veći u Izraelu (62.6%) nego u Srbiji (31.1%) 

U Izraelu je poslednji pik dostignut četiri nedelje od početka vakcinacije, u Srbiji je tok bio nesto sporiji, pa je pik poslednjeg talasa dostignut 10 nedelja nakon početka vakcinacije. 

Sada se pojavljuju vidljive razlike. Kada uporedimo dve poslednje nedelje (podaci su dostupni za poslednju nedelju aprila i prvu nedelju maja) broj obolelih u Izraelu je 21 put manji, a broj umrlih je 15 puta manji u odnosu na Srbiju. 

Kada nastaje ta razlika? Krajem marta kada je u Izraelu vakcinisano 60% populacije. U tom trenutku prosečan broj obolelih na dnevnom nivou je u Izraelu bio oko 1.000, a zatim drastično skoro linearno pada tokom svake nedelje da bi posle 6 nedelja prosečan broj obolelih na dnevnom nivou pao ispod 100, odnosno iznosi 70 za prvu nedelju maja.

U tom periodu, broj obolelih u Srbiji se, uz blagi pad, održava na visokom dnevnom nivou od nekoliko hiljada da bi početkom maja spao na vrednost od oko 1.000 novoobolelih dnevno.

Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ako posmatramo dinamiku pada broja obolelih, Izraelu je trebalo 8 nedelja da broj obolelih padne na jednu trećinu maksimalnog broja obolelih u piku poslednjeg talasa, dok je u Srbiji taj broj uprkos manjem obuhvatu vakcinacije postignut u periodu od 6 nedelja. 

Od postizanja obuhvata vakcinacije od 30%, Izraelu je trebalo 6 nedelja da broj novoobolelih na dnevnom nivou spadne ispod brojke od 100 (70 dnevno u prvoj nedelji maja). Po analogiji, a uz podatak da je u Srbiji obuhvat vakcinacije dostigao 30% populacije krajem aprila, postavlja se pitanje da li je i u Srbiji moguće očekivati da broj obolelih na dnevnom nivou padne ispod 100 nakon 6 nedelja, odnosno početkom juna. 

Moguće, ali uz opasku da je konačni obuhvat vakcinacije u Srbiji duplo niži (60% vs 30%) u odnosu na Izrael. No, siguran sam da, ako bismo tokom maja meseca povećali obuhvat vakcinacije na 50% populacije to bilo ne samo moguće već i veoma realno. Zamislite kako bi život u Srbiji sa više od 50% vakcinisanih izgledao tokom leta sa brojevima novoobolelih manjim od 100. Više-manje bismo se vratili u normalan život, da ne pominjem da će nam za mnoge od naših omiljenih letnjih destinacija biti potreban ili negativan PCR (9.000 dinara) ili potvrda o vakcinaciji.  

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare