Podeli
Foto:Nova S/Ivan Dinić

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić ovogodišnji je laureat za nagradu Deutsche Welle-a zaslobodu govora.

U obrazloženju navodi se da je naša koleginica bila pritvorena zbog izveštavanja o nedostatku medicinske opreme u Kliničkom bolničkom centru Vojvodina.

“Oko 22 sata sinoć na vrata mi je zazvonilo šest pripadnika policije sa nalogom za pretres mog stana. U tom momentu pozvala sam mog advokata Srđana Kovačevića, iznenađena jer za 20 godina novinarske karijere nikad mi se nije dogodilo da budem privedena”, kazala je Lalić, opisujući momenat hapšenja. Kako je tada rekla, njen tekst je predstavljao apel nadležnima, a ne širenje panike, kako su je optuživali.

“Moj tekst je apel, jer nam se dogodilo nešto što se nikada u istoriji nije dogodilo. Nemojte da nas lažete, neću da učestvujem u tim lažima. Odbijam”, rekla je tom prilikom naša koleginica.

Od 2015. godine, DW svake godine dodeljuje nagradu za slobodu govora osobi ili inicijativi koja je pokazala izuzetnu posvećenost ljudskim pravima i slobodi izražavanja u medijima.

2020. godine, usred krize koronavirusa, DW je odlučio da oda počast 17 novinara iz 14 zemalja, među kojima je i Ana Lalić.

“Oni predstavljaju sve novinare širom sveta koji su nestali ili uhapšeni ili im preti opasnost zbog izveštavanja o pandemiji COVID-19”, navode iz DW.

Komentari

Vaš komentar