Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ambasada Rusije u Srbiji nije dobijala od nadležnih resora Republike Srbije ikakve informacije o zadržavanju državljana Ruske Federacije u vezi sa demonstracijama iz jula 2020. godine, rečeno je Danasu u Ambasadi Rusije.

Optužbe da su građani ruske nacionalnosti učestvovali u demonstracijama tokom kojih je pokušan i nasilan upad u Narodnu skupštinu nedavno je ponovio član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz.

U intervjuu listu Danas on je izneo tvrdnju da je prilikom demonstracija policija privodila i pripadnike grupe Vagner, privatne bezbednosne kompanije čije ime se dovodi u vezu sa ratnim sukobima širom sveta, a koje navodno ima bliske veze sa zvaničnim Kremljom.

On je u istom intervjuu naglasio da je njegovo mišljenje da veliki broj diplomata iz Ruske ambasade uključen u delovanje protiv interesa Srbije.

Odgovarajući na ovu tvrdnju iz Ambasade Rusije napominju da je celokupno osoblje ambasade, u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom, obavlja funkcije predviđene Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

“Glavni zadatak je da se obezbedi sveobuhvatan razvoj uzajamno korisnog rusko-srpskog strateškog partnerstva na osnovu dogovora između predsednika dve zemlje. Rezultati su očigledni. Održava se politički dijalog pun poverenja. Razvija se korisna saradnja po aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima, uključujući situaciju u pokrajini Kosovo, kao i u Bosni i Hercegovini. Ostvaruju se veliki projekti u sferama energetike, saobraćaja i inovacija. Priređuju se značajni kulturni događaji”, navode iz Ambasade Rusije. Kao jedan od događaja koji priređuju akcentovali su obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.

Tvrdnje da je u organizaciji julskih demonstracija bio upleten strani faktor izneo je još tada sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je bilo propusta obaveštajnih službi.

Polazeći od izjave jedne ruske državljanke koja je tvrdila da je dobila udarac od policije, provladini mediji su insinuirali da su organizaciju demonstracija uključeni ruski državljani.

Ove tvrdnje su i tada, ali i nedavno u listu Danas, demantovali bezbednosni stručnjaci, ističući da ne postoji nijedan opipljiv dokaz koji bi ukazao da su ruske obaveštajne službe organizovale ili na bilo koji drugi način pomogle demonstracije.

Do protestnih okupljanja je, podsetimo, došlo nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u zemlji ponovo biti organizovan policijski čas, imajući u vidu da je broj obolelih od virusa korona ponovo počeo da raste.

U mesecima pre toga sve restriktivne mere su bile ukinute zbog održavanja parlamentarnih izbora.

Tokom pet dana demonstracija pokušan je nasilan upad u zgradu Narodne skupštine kojom prilikom su bacane kamenice na pripadnike policije.

Policija je odgovorila upotrebom ogromne količine suzavca, kao i hapšenjem velikog broja demonstranata. Mediji i društvene mreže su tih dana bile preplavljene snimcima policijske brutalnosti prema demonstrantima koji nisu pružali nikakav otpor.

Do danas, prema dostupnim informacijama, niko od policijskih službenika nije odgovarao zbog prekomerne upotrebe sile.

***

BONUS VIDEO: Najava Novina NOVA za 10. maj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare