Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Građani Srbije mogu da uđu u Italiju uz posedovanje sertifikata o vakcinaciji i to onom vakcinom koju priznaje Evropska unija, odnosno Evropska agencija za lekove, uz to treba da poseduju negativan test, PCR test ili brzi test i popunjen evropski lokejšen formular, izjavio je danas ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić.

„Uz ta tri uslova moguć je ulazak u Italiju, ukoliko se nema jedan od ta tri uslova, ulazak je moguć uz obavezu karantina od pet dana. Mislim da će se to kontrolisati i da naši građani toga treba da se pridržavaju“, istakao je on.

U izjavi za RTS, Aleksić je podsetio da je Italija jedna od zemalja Evropske unije koja je najteže pogođena epidemijom.

„Preko 130.000 ljudi je umrlo od ovog virusa. Italija je iz tih razloga imala i jako dobar odziv na poziv vlade na vakcinaciju. Danas je vakcinisano preko 80 odsto stanovništva Italije, vakcinisano i revakcinisano“, istakao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, italijanska vlada je donela odluku da je od 15 oktobra moguć odlazak na posao za 23 miliona zaposlenih samo uz posedovanje grin pasa, što znači da radnik koji ne poseduje grin pas neće moći da ode na posao, neće dobiti nadoknade za dane koje nije proveo na poslu, ali neće biti otpušten sa posla.

„Onaj koji nema grin pas, taj će morati da se testira svakih 48 sati“, naveo je Aleksić.

On je dodao da je to izazvalo dosta polemika.

„Videli smo u Rimu šta se desilo pre nedelju dana na Pjaca di popolo, u Trstu se sada polemiše povodom toga i u drugim gradovima“, kazao je on.

Međutim, rešenost je ta da se sprovede odluka i da odlazak na posao bude moguć samo uz potvrdu o vakcinaciji i revakcinaciji, dodao je Aleksić.

„To je uslovljeno, rekao bih pre svega, ogromnim brojem žrtava koje je zemlja imala i jednim velikim oprezom koji i dalje ovde vlada“, istakao je on.

Bonus video: I pored dovoljno vakcina imunizacija skoro da stoji. U čemu je problem?


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)