Foto:Dragan Mujan/Nova.rs;Nemanja Jovanović/Nova.rs;shutterstock

104.000 ruskih državljana stiglo je proteklih meseci u Srbiju, pokazuju podaci Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Uglavnom je reč o mladim ljudima i porodicama koje su svoj posao i finansijsku sigurnost (ma koliko to čudno zvučalo) pronašle u Srbiji. Već mesecima svedočimo i velikoj potražnji za nekretnima - Rusi ih masovno iznajmljuju i kupuju po Beogradu. Među brojnim novim stanovnicima našeg glavnog grada ima i dosta dece. Ruski mališanišani počeli su od 1. septembra i da pohađaju naše škole, uče srpski i stiču nove drugove. U osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u centru Beograda od početka školske godine upisano je više od 20 đaka, a ima ih svih uzrasta i u svim razredima.

Direktor te osnovne škole Uroš Momčilović za Nova.rs kaže da je od 1. septembra krenuo upis ruskih đaka i da se njihov broj uvećava.

„Obično je reč o porodicama koje su ovde došle jer su u Moskvi ostali bez posla, njihove firme su ili prestale da rade ili su zbog uvođenja sankcija i otežanog poslovanja njihova sedišta prebačena u Beograd“, kaže Momčilovć.

Prema njegovim rečima  njima uglavnom nije cilj da se zadržavaju u Beogradu, već da, ako mogućnosti dozvole, ili produže dalje ka Evropi ili da se vrate u Rusiju.

„Beograd je za njih prelazno rešenje. U međuvremenu,  njihova deca uče srpski u našoj skoli, socijalizuju se i prilagođavaju“, kaže Momčilović.

On dodaje i da su za decu obezbeđeni časovi srpskog jezika.

„Srećna je okolnost da ima dosta naših nastavnika koji znaju ruski, pa i oni pomažu u komunikaciji. Pokušavamo da u odeljenju budu po barem dva ruska đaka, tako im je lakše“, dodaje direktor OŠ „Vuk Karadžić“.

On napominje da se deca iz Rusije upisuju u naše škole kao i bilo koji drugi strani državljani i da po svim konvencijama sva deca imaju pravo na obrazovanje.

„Prvo se na obavlja verifikacija diploma i svedočanstava o dosadašnjem obrazovanju, kako bi se utvrdilo sa kojim razredom se to poklapa i u koji razred ih treba upisati“, navodi Momčilović.

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)