Foto: Shutterstock

Grad Beograd će u narednom periodu doneti dva nova dokumenta koja se tiču zaštite od buke i veće efikasnosti u toj oblasti, pošto je u glavnom gradu povećan je nivo buke i iznosi 75,9 decibela, najavila je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Reč je o strategiji „Akustičko zoniranje Grada Beograda“ koja će omogućiti bolji rad ekoloških inspektora i poboljšanje kvaliteta života sugrađana, a drugi dokument je „Studija buke ugostiteljskih objekata“, navela je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

„U zonama je određena maksimalna dozvoljena vrednost nivoa buke na otvorenom prostoru, izražena u decibelima, i na taj način će biti verifikovani svi bitni objekti, kao što su saobraćajnice i ugostiteljski objekti“, navela je ona.

Nakon usvajanja ovih dokumenata, istakla je, Grad će imati pravni osnov koji će omogućiti promenu postojećih propisa ili donošenje novih koji će se nadovezivati na određenu tehničku dokumentaciju i obaveze za zaštitu stanovništva i životne sredine od buke.

Foto: Shutterstock

Vilotijević je rekla da bi strategija trebalo da bude završena oko decembra, a studija u januaru sledeće godine nakon cega bi, otprilike do marta 2021. godine, trebalo da budu promenjeni i propisi u ovoj oblasti.

„Ovo je ozbiljan posao i Grad Beograd mu je posvećen još od 2014. godine kada je počeo monitoring.

Kada se dokumenti budu doneli, grad će imati rešenu metodologiju za buku kako bi se stanovništvu obezbedio kvalitetniji život“, rekla je ona za televiziju Prva, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Dodaje se da je ovog jutra merenje obavljeno na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša koje je jedno od mernih mesta gde se obavlja monitoring u prolećnom i jesenjem ciklusu i gde je dozvoljena buka u vrednosti od 65 decibela.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare