Fruska Gora
Foto:Pokret Odbranimo sume Fruske gore

Aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, koji je u poslednjih godinu i po dana podneo desetak inspekcijskih prijava zbog nesavesnog rada upravljača JP Nacionalni park Fruška gora, najavila je tužbu protiv Srpske pravoslavne crkve. Kako navodi, SPC je kao investitor omogućila privatnim licima da sagrade asfaltni put usred zaštićenog područja prirode.

Zbog svog aktivizma i skretanje pažnje na ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku, kao i zbog njegovog konstantnog uništavanja i ogoljavanja, Arsićeva se našla i na meti fantomskog portala Prismotra.rs, koji na sve načine pokušava da je diskredituje, tvrdeći da je politički instruisana i da govori neistine. S obzirom da je navodni portal registrovan u Panami, bez ikakvog impresuma i podataka i odgovornom licu, Arsićeva nema način da se pravno zaštiti.

“U konsultaciji sa advokatom odlučeno je da tužimo Com.net, koji je distributer tih sadržaja, kao i sve medije koji su taj sadržaj i objavili, a da prethodno nisu proverili istinitost podataka”, kaže Dragana, procenjujući da je do targetiranja došlo onog momenta kada se i inspekcija umešala.

Svemu je prethodila serija prijava, zbog puta koji je nelegalno sagrađen u Nacionalnom parku Fruška gora, kako bi se moglo stići do privatne parcele koja je u vlasništvu direktorke novosadske kompanije Promist i jedne od vlasnica kompanije Galens Invest Sanje Petrić, koja na svoje ime nedavno kupila 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

“Mi smo pre 80 dana podneli inspekcijsku prijavu zbog nezakonite izgradnje na potezu Kesten, koji se jednim delom na delu Nacionalnog parka Fruška gora, jednim na rubnom području, a jednim delom na području Eparhije sremske, ali je u granicama Nacionalnog parka. Prema zapisinicima inspekcije Sekretarijata za zaštitu životne sredine, zvanično je konstatovano da su u pitanju nezakonite radnje. Uprkos svemu, oni su nastavili sa radovima. Na nezakonito izgrađenom betonskom putu i dalje svakodnevno idu kamioni kojim prevoze građevinski materijal, ali i nastavljaju ograđivanje žičanom i betonskom ogradom, čime narušavaju temeljne vrednosti zaštićenog područja prirode. Ograđeno je oko deset hektara žicom”, kaže Arsićeva, napominjući da je put sagrađen kako bi se moglo stići do privatne parcele koja je u vlasništvu direktorka novosadske kompanije Promist i jedna od vlasnica kompanije Galens Invest Sanji Petrić, koja na svoje ime nedavno kupila 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Fruska Gora
Foto:Pokret Odbranimo sume Fruske gore

“Sve to je omogućila Eparhija sremska, koja je podnosilac i zahteva za izgradnju puta od Pokrajisnkog sekretarijata, koji je odobrio pravljenje šljunčanog puta ‘na postojećem šumskom putu’, iako tog postojećeg puta nikada nije bilo. Dakle, crkva je zvanični investitor koji je ishodovao uslove za izgradnju puta. Mi ne ulazimo u to koga su oni iznajmili za izvođača radova”, kaže Arsićeva.

Fruska Gora
Foto:Pokret Odbranimo sume Fruske gore

“Mislim da je to bio okidač, jer su shvatili da sada ni inspekcija ne može da kaže da nije bilo ništa. Mi još uvek čekamo konačan odgovor inspektora da kao podnosilac prijave dobijemo rešenje, ali su zapisnici već izašli u javnost što je očigledno bio neki alarm i Galensu i Promistu koji su u to upleteni”, kaže Arsićeva za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare