Foto:Promo

Upravni odbor Advokatske komore Srbije ocenio je danas da bi obustava rada advokata za vreme trajanja vanrednog stanja bila suprotna interesima advokature i duboko protivna naporima društva u celini.

U saopštenju Upravni odbor AKS navodi da su prilimi zahtev 102 advokata da Komora donese odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada.

Ta grupa advokata tražila je da Upravni odbor AKS donese takvu odluku zbog neustavnog proglašavanja vanrednog stanja bez odluke Skupštine Srbije, zbog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda zajamčenih Ustavom i međunarodnim pravom u vanrednom stanju, a pre svega zbog ograničavanja prava na pravično suđenje.

Upravni odbor smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, koje je na snazi uprkos stavu advokata o njegovoj ustavnosti, bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, a koji se odnose na pitanja koja se tiču života i rada svih advokata.

„U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini“, navela je AKS.