Foto: Centar za integraciju mladih

Svratištu za decu, koje će u hladim i prazničnim danima biti utočište najmlađima koji žive i rade na ulici, potrebne su donacije građana u vidu tople odeće, obuće, kapi, rukavica, balzama za usne, sredstava za ličnu higijenu...

U oba beogradska svratišta za decu – u Krfskoj 7a na Zvezdari i Bulevaru Arsenija Čarnojevica 145 na Novom Beogradu – privodi se kraju dodela novogodišnjih paketića, koja ove godine nije mogla da prođe uz tradicionalnu predstvu.

„Zato su u svratištima paketići počeli da se dele krajem nedelje sukcesivno – po manjim grupama“, kaže za Nova.rs koordinator filantropije Centra za interagciju mladih Neda Marjanović.

Kako kaže, zbog epidemije koronavirusa, broj dece koja unutra mogu da budu istovremeno trenutno ograničen je na deset, ali se ukupan broj onih koji dolaze nije smanjio.

Foto: Centar za integraciju mladih

Tako u ova dva objekta u Beogradu, dnevno dođe do 100 dece starosti od 5 do 15 godina, dok je ukupno 350 onih koji tu nalaze toplu sobu, kupku, obrok, odeću, ali i podršku u obrazovanju.

„Građani i firme su se ove godine nas setili ranije nego inače, bez obzira na epidemiju. Hvala im na tome“, kaže Marjanović.

Međutim, postoji još mnogo toga što će deci u toku zime biti potrebno.

„Ono što nam je zimi uvek potrebno su veš i čarape. Potrebne su i kape, šalovi, rukavice, univerzalne kreme ili balzami za usne“, objašnjava za Nova.rs Marjanović, koja se bavi prikupljanjem donacija.

Od polovne garderobe, kako kaže, najpotrebnije su tople jakne, topla obuća i ostala sezonska garderoba.

U Svratištu uvek postoji potreba za sredstvina za ličnu higijenu kao što su: sapuni, šamponi, paste i četkice za zube, dezodoransi…

Foto: Centar za integraciju mladih

“Sad su nam potrebna još i sredstva za borbu protiv koronavirusa – dezinfekciona sredstva, alkohol, asepsol. Maske za zaposlne nam sad dosta znače jer ih mnogo trošimo”, navodi ona.

Oni koji budu želeli da doniraju neće pogrešiti ni ukoliko deci donesu neki slatkiš, slanu grickalicu, nešto od školskog pribora ili igračku koja nije plišana.

Povezane vesti:

Bez obzira na epidemiju koronavirusa Svratište ima nepromenjeno radno vreme – radi svakodnevno od 8 do 20 časova, uključujući i vikend. Donacije mogu da se donesu svakog dana u periodu od 10 do 18 časova.

“Mi ćemo raditi svakog dana, i u toku praznika, uključujući i 31. decembar i 1. januar”, poručuje Marjanović.

Zahvaljući ljudima koji ni u toku praznika nemaju slobodne dane, ova deca, koja veći deo dana provode na ulici, imaće i tih dana na raspolaganju svoj sigurni kutak.

Građani koji žele dodatno da im olakšaju zimu i ulepšaju praznike, dovoljno je da spakuju poklone i donesu na jednu od dve adrese na kojima se nalaze svratišta za decu.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar