Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas upravnike zgrada da se pridruže akciji "Za komšiluk bez nasilja" i u zgradama postave uputstva za prijavu nasilja u porodici.

Svi možemo pomoći da naše okruženje, naš komšiluk bude bezbedno mesto gde se nasilje ne toleriše tako što ćemo primetiti i prijaviti nasilje a žene koje su izložene podržati, poručila je Zorana Mihajlović.

Ona je navela da su to pokazali profesionalni upravnici zgrada u Beogradu, Nišu i Novom Sadu postavivši u zgradama o kojima brinu uputstva stanarima kako da postupe u slučajevima da se nasilje dešava i pozvali ih da ne okreću glavu ako posumnjaju da nasilje u njihovoj sredini postoji.

Koordinacinog telo u saradnji sa UNDP obezbedilo je informativne postere pogodne za stambene zgrade i javne ustanove, sa ciljem da se što većem broju ljudi pruže informacije u vezi sa sprečavanjem nasilja u porodici.

„Ovo je primer kako komšije mogu obraćajući više pažnje da pomognu da se nasilje spreči. Svi reagujemo na glasnu muziku iz drugog stana, ali na vrisak žene retko, pravdajući se da je to privatna stvar. Hajde da ne okrećemo glavu, jer nasilje nad ženama pogađa celo društvo“, istakla je Mihajlović.

Upravnici zgrada koji žele da se pridruže akciji i da u svom komšiluku istaknu uputstva za prijavu nasilja u porodici mogu se javiti na imejl adresu [email protected] i biće im dostavljeni besplatni primerci.

Akcija se realizuje u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“ koji sprovodi Vlada Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost u partnerstvu sa UN agencijama – UNDP, UN Women, UNICEF i UNFPA i uz finansijsku podršku Vlade Švedske sa ciljem stvaranja okruženja koje doprinosi nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar