Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an

Oko 500 biciklista učestvovalo je danas u vožnji od Trga Nikole Pašića do Ministrstva unutrašnjih poslova u Beogradu, zahtevajući da se bočno rastojanje od jednog metra prilikom preticanja ubaci u Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Kako je ocenilo Udruženje Ulice za bicikliste u saopštenju posle akcije pod geslom „Metar je bitan“, važeći propisi nisu dovoljno precizni i zato ih saobraćajci ne sprovode, a to ostavlja vozačima slobodnu interpretaciju da je bezbedno preteći biciklistu i na rastojanju manjem od jednog metra.

Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an

Dodali su da ta situacija kod biciklista stvara osećaj nesigurnosti i da to odvraća većinu ljudi da počnu da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

„Beograd nema adekvatnu biciklističku infrastrukturu, a kako su biciklisti legitimni učesnici u saobraćaju, vožnja kolovozom za njih je opasna, baš zato što ne postoji regulativa koja vozače motornih vozila obavezuje na metar odstojanja pri preticanju biciklista“, ocenili su biciklisti.

Biciklisti Beograda  svake poslednje subote u mesecu u okviru incijative „Kritična masa“ protestnom vožnjom kroz grada ukazuju na probleme koje imaju u saobraćaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare