Ninoslav Stojadinović Foto:N1

Profesor doktor Ninoslav Stojadinović, predsednik niškog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je u 70. godini. Bio je akademik, profesor i dekan Elektronskog fakulteta, poslanik, ambasador, urednik naučnih časopisa. Iz ogranka SANU u Nišu saopštili su da je preminuo u petak u Kliničkom centru Niš, od posledica infekcije koronavirusom.

I nakon ulaska u kovid bolnicu 28. novembra, sve do pogoršanja stanja 9. decembra, neprekidno je i posvećeno, elektronskim putem, radio na poslovima predsednika Ogranka u Nišu, napisali su iz SANU, a prenose mediji.

Akademik Stojadinović rođen je 20. septembra 1950. godine, osnovnu i srednju školu završio je u Nišu, a potom je doktorirao na Elektronskom fakultetu, na kome je bio redovni profesor, ali i dekan.

Pre 23 godine izabran je i za poslanika u Narodnoj skupštini, zatim je bio predstavnik Srbije i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Krajem devedesetih bio je lider Srpskog pokreta obnove u Nišu. Posle 2000. i savezni poslanik ove stranke. Nakon toga bio je imenovan za ambasadora u Švedskoj, a onda i u Bosni i Hercegovini.

Posle njegove smene sa mesta ambasadora, priključio se radu Odbora za spoljnu politiku DS, a 2014. godine postao je član Nove demokratske stranke. Od 2014. do 2016. godine bio je na funkciji potpredsednika Narodne skupštine.

Od 1999. godine postaje redovni član Akadamije inženjerskih nauka Srbije, a od 2016.godine predsednik ogranka SANU u Nišu.

Njegov uređivački rad ogledao se u nekoliko časopisa, a bio je i autor velikog broja stručnih publikacija i dobitnik prestižnih nagrada Međunarodnog udruženja inženjera elektronike (IEEE).

Bio je dobitnik više značajnih nagrada i priznanja.

Akademik Ninoslav Stojadinović jedan je od retkih akademika koji je aktivno pratio i u javnosti ukazivao na štetne pojave u društvu. Pre samo mesec dana dao je svoj poslednji intervju za Južne vesti .

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare