Foto: Printscreen/YouTube/Српска ТВ

Akademik Dragutin Zelenović preminuo je danas, u 92. godini života, u Novom Sadu, prenose mediji. Zelenović je bio redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU, redovni profesor ECPD Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija i bivši premijer.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda. Ceo radni vek posvetio je nauci, a kao mladi inženjer učestvovao je u stvaranju novosadskog industrijskog buma i proboju Jugoalata na svetsko tržište, pišu Večernje novosti.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu, a srednju Tehničku školu završio je u Novom Sadu, da bi potom diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Na FTN-u je razvio i držao nastavu iz predmeta Projektovanje proizvodnih sistema, Upravljanje proizvodnim sistemima, Tehnologija organizacije industrijskih sistema, Efektivnost/pouzdanost sistema u mašinstvu i Inteligentno privređivanje.

Od 1975. do 1979. bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka, a potom prorektor i rektor UNS-a krajem osamdesetih. Tokom tog perioda pripisuje mu se upravljanje projektima izgradnje zgrade Pravnog fakulteta, dela zgrade PMF-a, Asistentskog doma, Studentskog doma, glavnog trga u Kampusu Univerziteta.

Tokom političke karijere bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića. Decembra iste godine podneo je ostavku na tu funkciju i vratio se obavezama na fakultetu.

U zvanje profesora Emeritusa izabran je 2006. godine. Tokom naučne karijere objavio je 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare