Foto:Screenshot/RTS

Sve isporuke vakcina se kontrolišu i građani mogu da imaju puno poverenje u njihovu bezbednost i efikasnost rekao je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Poslednjeg dana stare godine, stigla je dozvola Agencije za lekove i za „sputnjik“ a dan pre stiglo je i 2.400 doza te vakcine u Srbiju, a narednih dana otpočinje vakcinacija i tom vakcinom.

„Mi moramo da unesemo jednu dozu nade, odobrili smo do sada dve vakcine Fajzerovu i sputnjik. Svaka isporuka se kontroliše u što kraćem roku ali poštujući naše stroge kriterijume kako bi naši građani imali bezbedne vakcine“, rekao je za RTS Pavle Zelić iz ALIMS.

Uskoro će u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja početi i vakcinacija ruskom vakcinom, a građani mogu da imaju puno poverenje jer na proceni bezbednosti vakcina rade stručni ljudi.

„Spremni smo i za procene drugih vakcina čim one pošalju dokumentaciju. Do sada nijedan korak nije preskočen, nema ništa sporno sa ovim vakcinama“, rekao je Zelić.

Agencija za lekove i medicinska sredstva prati smernice SZO i EU koje omogućavaju i drugim regulatornim telima da uz procenu ALIMS-a imaju i njihove preporuke.

Prve vakcine korisnici domova za stare primili su još 24. decembr i od tada se prati da li je kod nekoga bilo neželjenih efekata.

„Samo je jedna evidentirana u periodu od 24 sata od prijema vakcine i nema nikakvog razloga za zabrinutost. Imamo razloga da budemo vedri kada je reč o nastavku imunizacije. Kada je reč o vakcinama samo je tehnologija proizvodnje nova kod Frajzerove vakcine ali sve vakcine imaju kvalitet bezbednosti i efikasnosti tako da je svaka od njih dobra“, zaključio je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar