Molnupiravir lek za koronu
Molnupiravir lek za koronu Foto:Shutterstock/G.Tbov

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALMIS) odobrila je antivirusni lek protiv kovid-19 molnupiravir, izjavila je Jelena Mitrašinović iz Agencije, koja očekuje da će lek uskoro biti dostupan građanima Srbije.

„Svi u ALMIS radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana“, rekla je Jelena Mitrašinović za RTS.

Molnupiravir je, kaže, oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida-19 kod starijih od 18 godina.

„Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi – da budu stariji od 60, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima“, rekla je Mitrašinovićeva.

U kliničkim studijama, dodaje, pokazana je značajna efikasnost leka, za 30 odsto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

„Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova“, ističe Mitrašinovićeva.

Lek će , ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i očekuju da će to biti u kovid ambulantama.

„Lek ‘Pakslovid’, kompanije Fajzer predstavlja kombinaciju dva virusna leka. Mehanizam dejstva mu je malo različit u odnosu na „Molnupiravir, ali mu je suština ista – da smanjuje replikacija virusa u organizmu. Za taj lek se očekuje još veća efikasnost, ali treba sačekati realan životni ciklus tih lekova da bismo videli njihovu pravu efektivnost“, dodaje Mitrašinovićeva.

Prema podacima dobijenim od Batuta ukupan broj datih doza vakcina je oko 8.100.000.

„Agencija za lekove je zabeležila 1.290 neželjenih slučajeva, zaključno sa petkom. To je ohrabrujući podatak, da se neželjene reakcije doživljavaju sa malom učestalošću. Treba pomenuti i  mali broj prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja – šest slučajeva tromboze, od kojih je za samo tri Nacionalni stručni tim potvrdio povezanost sa primenom vakcine, jedan slučaj miokarditisa, dva perikarditisa koja su prijavili pacijenati, pa se ne smatraju medicinski potvrđenim“, kaže Mitrašinović.

BONUS VIDEO: Novi lek za kovid je u Srbiji – kome treba da ga uzima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar