Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Advokat Slaven Bilčar odbio je da primi Plaketu Advokatske komore Beograda, navodeći da Komora svojim ćutanjem sve više ponižava građane. U obrazloženju, Bilčar kolegama i predsedniku Upravnog odbora Advokatske komore Beograd Momčilu Bulatoviću ukazuje da je Komora odustala od ostvarivanja ciljeva zarad kojih je i formirana. Takođe poziva kolege da razmisle koliko prihvatanje te nagrade danas istinski doprinosi jačanju društvene odgovornosti i ugleda advokature I da postupe u skladu sa svojom savešću.

Obrazloženje advokata Slavena Bilčara prenosimo u celosti.

„Poštovani predsedniče Bulatoviću,

Uvažene kolege,

Iako sam svestan da smo se ovde večeras okupili kako bi smo ukazali počast kolegama koji su se, kako je u pismu g. Bulatovića pisalo, “istrajno bavili advokaturom i koji su doprineli zaštiti prava i sloboda građana Srbije,” moram ovom prilikom – upravo da bih ostao veran toj istrajnosti – odbiti da primim Plaketu Advokatske komore Beograda.

Razlog za ovu tešku ali jedinu principijelnu odluku ja taj što je po mom dubokom ličnom uverenju naša Komora odustala od ostvarivanja ciljeva zarad kojih je i formirana, ne izvršava zadatke koji su joj povereni Statutom i što je svojim postupanjem bitno doprinela urušavanju ugleda naše profesije u ovom društvu.

Pročitajte još

U trenutku dok se ovde dodeljuju priznanja za “zaštitu prava i sloboda građana Srbije” naši sugrađani se grčevito bore za svoja prava protiv države za koju ta prava ne predstavljaju nikakvu obavezu, kojoj ona ne nameću bilo kakvu dužnost i kojoj –.na sramotu sviju nas! – svojim ćutanjem naša Komora pomaže da iznova i iznova naše sugrađane sve više poražava.

Upravo to ćutanje na prestupe države i njeno zadiranje u prava i slobode svih građana Srbije je ključan razlog zbog kojeg ne mogu prihvatiti ovu nagradu.

Ukoliko bih to učinio time se ne bih samo pridružio tišini sa kojom naša struka prati urušavanje svih elemenata pravne države i sistemsko obespravljivanje najranjivijih među nama, već bih tim činom okrenuo leđa upravo onim kvalitetima I vrednostima kojima ova plaketa pokušava da ukaže čast i poštovanje.

Pozivam sve kolege da, u ovim kriznim vremenima, razmisle koliko prihvatanje ove nagrade danas, u ovom vremenu i na ovom mestu, istinski doprinosi jačanju društvene odgovornosti i ugleda advokature I da postupe u skladu sa svojom savešću“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare