Foto: Filip Krainčanić/Nenad Mihajlović/Nova.rs, TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović rekao je da nisu zadovoljni obećanjima Vlade Srbije o ceni suncokreta, subvencijama za gorivo i mleko.

Kaže da su pregovori ličili na šaradu jer su dobijali gotove predloge, a da su blokade pretnjama razbijali državni službenici iz mesnih zajednica i opština.

„Mi praktično nismo ni pregovarali, dobijali smo gotove predloge. Pokušali smo da dogovorimo garantovanu cenu suncokreta, ali nismo uspeli jer se blokada saobraćaja smanjivala tako što su nam razbili jedinstvo i posebno vršili pritisak na pojedina udruženja. Bilo je i mnogo pretnji kojekakvih službenika, raznih sekretara iz mesnih zajednica i opština, pa su ljudi odustajali od protesta“, rekao je Adamović.

Dodao je da su „krivi i sami poljoprivrednici koji su sedeli kod kuće jer, da se protestu priključilo 20.000 traktora ili dva miliona ljudi, mogli su da realizuju zahteve“.

Neki poljoprivrednici koji se nisu priključili protestu, prema njegovim rečima, verovatno misle da im je dobro i „veruju da žive u zemlji ekonomskog tigra, a da to drugi ne vide“.

Adamović je rekao da je njihov zahtev bio da država pomogne da se obezbedi minimalna otkupna cena suncokreta, ali da ona na to nije pristala i da uljare sada mogu da promene uslove otkupa i da se ta cena od 73 dinara potpuno uruši.

On je rekao da je država napravila katastrofalnu grešu zabranom izvoza ulja i da sada ne vredi ništa što je ta odluka ukinuta jer je zbog suše i niskog vodostaja reka izvoz skoro nemoguć.

„Tražili smo garantovanu otkupnu cenu suncokreta jer je država kriva što je zabranila izvoz i što se nedomaćinski ponaša, a vlast to nikako nije htela da prihvati jer bi time priznala svoju katastrofalnu grešku“, rekao je Adamović.

Ni stočari, kako je rekao, nisu dobili veću subvenciju na mleko trajno, već samo za jedan kvartal.

„Subvencija od 20 dinara po litru za 50 litara goriva trebalo bi da se isplati na račun, pa oni koji su sedeli kod kuće mogu za te pare da kupe sendviče i pomognu Srpsku naprednu stranku (SNS)“, rekao je Adamović.

Dodao je da je netačna tvrdnja Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da su u pregovorima sa predstavnicima Vlade Srbije odustali od zahteva za povećanje subvencija na 300 evra po hektaru već da misle da je „to besmislen zahtev za ovu godinu“.

„Za realizaciju tog zahteva potrebno je oko 630 miliona evra, što je više nego što je ceo budžet za poljoprivredu, pa ga vlada ne bi mogla ispuniti ni da dubi na glavi. O tome treba razgovarati za narednu godinu jer ga je nemoguće ispuniti preko noći. Drugi razlog što nismo na njemu insistirali je što pregovori liče na trgovinu i što se nešto mora i staviti u drugi plan da bi se izborili za ono što je od zahteva urgentno“, rekao je Adamović.

Istakao je da je Ministarstvo poljoprivrede ministarstvo koje je protiv poljoprivrede i da će ta grana verovatno opstati tako što će se njome baviti 20 tajkuna, a ostali će „motati kablove“.

Prema dogovoru koji je posle višednevnih protesta poljoprivrednika u Srbiji i blokada saobraćaja parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta je 73 dinara po kilogramu, mada su tražili oko 90 dinara, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Tim dogovorom je ograničena marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Podsticaji za gorivo u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

***

BONUS VIDEO – Poljoprivrednici: Ako ne bude dogovora sa Vladom, protesti će biti masovniji i radikalniji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar